NA DANAŠNJI DAN osnovana Matica srpska, Savindan proglašen za školsku slavu

Datum:

Share post:

Na današnji dan 14. januara 1826. godine u Pešti osnovana Matica srpska na inicijativu Jovana Hadžića (Miloš Svetić) i bogatih srpskih peštanskih i budimskih trgovaca Gavrila Božitovca, Jovana Demetrovića, Josifa Milovuka, Petra Rajića, Andrije Rozmirovića i Đorđa Stankovića. To književno i kulturno društvo, koje je odigralo ogromnu ulogu u procvatu nauke i kulture Srba u Vojvodini.

Istog dana 1840. godine u kneževini Srbiji za školsku slavu je proglašen Savindan, praznik u spomen na velikog srpskog prosvjetitelja i zaštitnika školstva Svetog Savu, oca srpske državotvornosti, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača srpske diplomatije, književnosti, zakonodavstva, zdravstva.

Na današnji dan 1890. godine rođen srpski slikar Petar Dobrović, majstor intenzivnog kolorita i jasnog ekspresivnog crteža, a 1892. godine rođen srpski klasični filolog Miloš Đurić, član Srpske akademije nauka i umjetnosti, predsjednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa „Živa antika“, jedan od najvećih svjetskih helenista 20. vijeka.

Istog dana 1897. godine rođen je srpski istoričar Vasa Čubrilović, najmlađi učesnik atentata na austrugarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda 1914. u Sarajevu, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umjetnosti, a 1912. godine rođen srpski pisac Milorad Panić – Surep, čiju poeziju odlikuje lirizam, muzikalnost i kompoziciona koherentnost. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu i između dva svjetska rata bio je novinar, a u Narodnooslobodilačku borbu je stupio 1941. godine.

Na današnji dan 1922. godine umro srpski general lužičkosrpskog porijekla Pavle Jurišić – Šturm, jedan od najistaknutijih srpskih oficira u balkanskim ratovima i u Prvom svjetskom ratu, veoma zaslužan za blistave pobjede srpske vojske nad austrougarskom armijom u Cerskoj i Kolubarskoj bici, a 1991. godine umro srpski filolog Mihailo Stevanović, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ZORAN OSTOJIĆ “GECA“ – “vižljasti“ bek iz “osamdesetih“ i sada aktivan u radu FK “Proleter“ Dvorovi (foto)

Zoran Ostojić ''Geca''  potiče iz mlađe generacije i  osamdesetih godina prošlog vijeka  je započeo svoju fudbalsku karijeru u...

Vasilije Perić odgovara na optužbe: Bože praštaj im, smetaju im i mrtvi!

Vasilije Perić odgovara na optužbe: Bože praštaj im, smetaju im i mrtvi! Naš narod ima jednu rečenicu koja savršeno...

DODIK-VUČIĆ: Datum Sabora srpskog naroda biće određen nakon glasanja o rezoluciji o Srebrenici

Dodik-Vučić: Datum Sabora srpskog naroda biće određen nakon glasanja o rezoluciji o Srebrenici Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je...

PETROVIĆ: Treba da izvršimo Javnu nabavku ležaja i sobe za upravnu inspektorku, jer ne izlazi iz gradske administracije

Gostujući u emisiji "MAT" BN Televizije, Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, govorio je o inspekciji i reviziji koja se...