Muzej Semberije – decembar rezervisan za etnološki film

Datum:

Share post:

U decembru ove godine Muzej Semberije, u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu, deveti put organizuje Smotru etnološkog filma.

Deset filmskih ostvarenja na Smotri koji će biti prikazani su iz takmičarskog programa ovogodišnjeg beogradskog 27. Međunarodnog festivala etnološkog filma, a dva su iz informativnog programa.

Bijeljinska publika će imati priliku da pogleda pet filmova iz Srbije i po jedan iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Španije, Belgije, Italije, kao i film rađen u iransko-italijanskoj koprodukciji.

Autori su u svojim ostvarenjima obradili niz tema, od kojih su neke neočekivane za prosječnog evropskog gledaoca.

TESTNA REKLAMA

Pet srpskih filmova pričaju priče o odnosu Vojvođana prema cipovki – hljebu karakterističnom za panonski dio Srbije, za koji se recept prenosi s generacije na generaciju, svadbenim običajima u kosmajskom kraju, Galipoljskim Srbima koji su sačuvali stari srpski jezik i običaje, iako su još u srednjem vijeku iz Srema preseljeni u Galipolje, prožimanju starog i novog načina života u banatskom selu, kao i o jednom nesvakidašnjem svešteniku. I bosansko-hercegovačko filmsko ostvarenje snimano je u Srbiji i govori o velikim holivudskim snovima na planini Rudniku.

Italijansko-iranski film sniman na ostrvima u Persijsko-arapskom zalivu prikazuje način života i vjerovanja ostrvljana koji su prilično neočekivani za Islamsku Republiku Iran, a italijanski film „Portreti na livadi“ je filmska storija o proizvodnji autohtonog sira na malim farmama na obroncima Alpa.

Makedonija je predstavljena filmom o promjenama u načinu proslavljanja romskog praznika Ederlezi u Skoplju, a malo sjevernije, iz Hrvatske dolazi dokumentarni film o transportu vina u mješinama koje prenose mazge od vinskih podruma u Pelješkoj župi do luka na moru. Iz Zapadne Evrope biće prikazan i belgijski film „Djevojka sa Uesana“ – o ostrvu nekada nastanjenom uglavnom ženama, jer su skoro svi muškarci bili mornari, a španski film „Ulica zapadnog vjetra“ filmska je priča o promjenama u siromašnom španskom selu koje donosi modernizacija u vrijeme Frankove diktature.

Termini za emitovanje su tradicionalno svake srijede u decembru od 18,00 časova u prostorijama Muzeja Semberije, a ulaz je besplatan.
 
Program devete Smotre etnološkog filma je na linku:
http://www.gradbijeljina.org/sr/news/dogadjaji/muzej/1659.deveta-smotra-etnoloskog-filma.html

Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Ema Kovač AK “Atletik“ Bijeljina osvojila zlato na Otvorenom prvenstvu AP Vojvodine

Proteklog vikenda u Sremskoj Mitrovici održano je Otvoreno prvenstvo AP Vojvodine za mlađe juniore/ke. U trci na 800...

Noć Jackpotova u Brčkom u Vegas Casinu 18. avgusta

Vegas Casino je za vas priredio Noć Jackpotova i četiri specijalna welcome Jackpota: 3x300KM i 1x500KM uz redovne...

Prijavite se za onlajn kurs o preduzetništvu u ekonomiji u razvoju

HarvardX nudi besplatan onlajn kurs “Entrepreneurship in Emerging Economies”, koji je namijenjen svima koji žele da istraže kako...

Penzioneri najčešći korisnici besplatne pravne pomoći

Centru za pružanje besplatne pravne pomoći u prvoj polovini ove godine obratila se 2.581 osoba, što je neznatno...