Motika SKLOPIO MILIONSKE UGOVORE bez odobrenja UO ''Alumine?'' (foto)

Datum:

Share post:

Jedan od spornih ugovora je zaključen između „Alumine“ i firme „GEOtest“ iz Brna, Češka, u avgustu 2015. godine, a u vezi sa predajom u cilju konačnog zbrinjavanja crvenog mulja kao nus proizvoda nastalog tokom prerade boksita u pogonima „Alumine“, a koji bi češka firma prerađivala po sopstvenoj tehnologiji i na sopstvenom proizvodnom pogonu.

Nakon toga je zaključen Aneks Ugovora u septembru 2015. godine.

Zanimljivo je da je tek nakon zaključivanja ugovora i aneksa Vlada RS u oktobru 2015. godine donijela Zaključak o davanju podrške upravi „Alumine“ da riješi pitanje zbrinjavanja otpadnog mulja sa firmom „GEOtest“ iz Brna.

Kasnije, u maju 2018. godine zaključen je još jedan ugovor sa češkom firmom o predaji i konačnom zbrinjavanju otpadnog mulja, ali ovaj put je precizirano da se odnosi na mulj sa deponije na lokaciji iznad sela Đulići. Za razliku od ugovora iz 2015. godine, u ovom ugovoru se navodi da će proizvodno postrojenje za preradu biti instalirano na zemljištu „Alumine“.

TESTNA REKLAMA

Cijena za pruženu uslugu konačnog zbrinjavanja ustupljenog mulja po toni bila bi jedan evro, bez uračunatog PDV-a, što bi „Aluminu“ moglo da košta od 25 do 30 miliona KM.

Cijena rekultivacije zemljišta, po drugom ugovoru, trebala je naknadno biti definisana aneksom.

Istim ugovorom češkoj firmi je dat ekskluzivitet za navedeni posao za najmanje deset godina, sa mogućnošću produženja za još deset, a kao nadležni sud je određen Arbitražni sud u Sloveniji.

milorad motika

Povjerioci bijesni
Na sjednici Odbora povjerilaca Fabrike glinice (FG) „Birač“ u stečaju, održanoj 30. avgusta ove godine, razmatrana je informacija stečajnog upravnika Laze Đurđevića o postojanju nepravilnosti u radu predsjednika UO „Alumina“ koje posluje u okviru FG „Birač“ kao zavisno privredno društvo.

Đurđević je Odboru povjerilaca dostavio više ugovora koje je Motika potpisao u ranijem periodu, a za koje tvrdi da su sporni.

Pored navedenih ugovora, stečajni upravnik je Odboru povjerilaca dostavio i ugovore iz 2017. godine koji je „Alumina“ sklopila sa firmama „Safir“ iz Gacka i „Ingracop“ iz Gradiške, te više aneksa tih ugovora, te ugovor „Alumine“ zaključen sa firmom „Geoboks“ iz Srbije.

Svi ovi ugovori bili su povod stečajnom upravniku Lazi Đurđeviću da Upravnom odboru „Alumine“ predloži da ne bude produžen ugovor za Motiku kao predsjedavajućeg UO i ovlašteno lice.

Đurđević je govoreći na sjednici Odbora povjerilaca kazao da je Motika potpisivao navedene ugovore bez saglasnosti Upravnog odbora.

„Najgore ćemo proći sa prvim ugovorom zaključenim sa preduzećem iz Brna jer je u pitanju ugovor velike vrijednosti, sklopljen na deset godina sa ekskluzivnim pravom sa mogućnošću produženja za još 10+5 godina, gdje po procjeni ljudi iz fabrike to zbrinjavanje crvenog mulja najmanje iznosi 25-30 miliona“, istakao je Đurđević.

Istakao je da postoji dopis gdje je Češka firma navodno sve ispunila i da se „Alumina“ isto obavezuje, ali da on ne vjeruje da se to može desiti.

„Bojim se da nam je arbitraža izvjesna ili da bar pokušamo da vidimo da li se može poništiti taj ugovor“, kazao je Đurđević.

Dodao je da ne zna zašto je Motika krio ugovore od svih, te da oni nisu protokolisani već su samo rezervisani brojevi u knjizi protokola.

Istakao je da će zbog svega podnijeti izvještaj tužilaštvu i zatražiti istragu.

Na pitanje člana Odbora povjerilaca Milana Bastaha da li se Milorad Motika izjasnio povodom navedenih nepravilnosti, Đurđević je kazao da se Motika pravda i ističe da je to nastavak onog što je ranije odobrio UO, da je to po zaključku Vlade.

Zašto su ugovori otkriveni poslije tri godine?
Predsjednik Odbora povjerilaca Tatjana Vranjković je pitala Đurđevića kako je tek saznao za ugovore koji su zaključeni 2016, 2017. i 2018. godine, na šta je on odgovorio da mu je rečeno da su u protokolu rezervisani brojevi, da se ne zna za šta, te da je je nakon toga on sve tražio zvanično.

„Pitao sam ga je li potpisao te ugovore, a on mi je rekao da nije i u tome je bio uporan do kraja. Onda sam došao do kopije tog ugovora i tražio sve zvanično, nakon čega mi je uz ovaj ugovor dostavio stare odluke UO koje se odnose na ugovor o poslovno tehničkoj saradnji. Takođe su mi dostavljene još neke odluke za koje mislim da su falsifikovane, ali ne mogu još da kažem jer nisam sve zapisnike pregledao. Tada je nastala ta afera kada mi je rekao da ima te odluke, pa da nema te odluke…“, kazao je Đurđević.

Nakon što je Odbor povjerilaca razmotrio informaciju stečajnog upravnika o postojanju nepravilnosti u radu Motike, koji je do 22. avgusta bio predsjednik UO „Alumine“, usaglašeno je da se od UO traži dostavljanje mjesečnih izvještaja o odnosu obrtne imovine i obaveza zajedno sa pregledom zaliha, kao i mjesečnih izvještaja o aktivnostima UO sa pregledom usvojenih odluka.

Motika: To je apsolutno čisto
Motika danas nije odgovarao na poziv portala CAPITAL, ali je ranije rekao da nema ništa protiv krivične prijave koju je stečajni upravnik najavio, jer su ugovori „potpuno čisti“.

„To je apsolutno čisto. Ne zanima me šta on priča. Neka podnese krivičnu prijavu. To su ugovori koji ne dostižu 100.000 KM i nije bilo obaveze da idu na Upravni odbor, tako da ja tu nemam nikakav problem. Osim toga, ti ugovori nemaju nikakvu finansijsku odrednicu i to je čisto kao suza“, kazao je Motika.

Upravni odbor firme „Alumina“ 27. avgusta izabrao je za predsjednika Uprave Milu Matića, nakon što je 22. avgusta sa te pozicije smijenjen Milorad Motika.

Nakon dva dana, odnosno 29. avgusta smijenjena su i tri člana Uprave kompanije „Alumina“ Milorad Motika, Zoran Obrenović i Radislav Filipović, a na njihova mjesta imenovani su Milan Baštinac, Danijel Dragičević i Željko Đurić.

„Alumina“ je kćerka firma Fabrike glinice „Birač“ koja je u stečaju i njen je najprofitabilniji dio. Zapošljava oko 1.200 radnika.

Ova kompanija očekuje u 2019. godini prihod od oko 400 miliona KM, koji će biti iz izvoza, rekao je ranije Motika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

KMF Radnik Bijeljina ima još jednog reprezentativca

Da se u ekipi KMF Radnik MD Shop ozbiljno radi, to pokazuju rezultati u prethodne dvije sezone, ali...

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...

BIJELJINA: LISTA.BA te nagrađuje – osvoji iPhone 13 Max Pro, Televizor ili Tablet

www.Lista.ba  te NAGRAĐUJE SA: 1. iPhone 13 Max Pro, 2. Televizorom 40 inča Android, 3. Tabletom Lenovo 10 inča Ukoliko zeliš da...

21. “Zlatni kotlić Semberije“ u subotu u Banji Dvorovi

Turistička organizacija Grada Bijeljine i ove godine organizuje tradicionalnu manifestaciju „Zlatni kotlić Semberije“ koja se održava po 21....