MLADEN SAVIĆ: Podrška Ministarsvu poljoprivrede u zaštititi imovine SRPSKE

Datum:

Share post:

Ustavni sud BiH nedavno je donio odluku vezano za poljoprivredno zemljište, prema kojoj se sve poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS, krajem 2019. godine.
 
Kako navode iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina, Odluka Ustavnog suda BiH da je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske neustavan, dovodi u pitanje već potpisane ugovore putem kojih je poljoprivredno zemljište u svojini Republike dato u kocesije i zakup.
 
„Na osnovu podataka kojim raspolažemo, na području Bijeljine ima oko 4.400 hektara poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike. Ugovorima o koncesije dato je oko 3.500 hektara, a ugovorima o zakupu oko 260 hektara. Ostale površine su u postupku dodjele putem koncesije ili zakupa, tako da ova odluka dovodi u pitanje započete procese, kao i zabrinutost poljoprivrednika šta će biti sa tim zemljištem. Lično smatram da se zadire u teritorijalni integritet Republike Srpske i otima imovina koja je vlasništvo Republike Srpske“, rekao je za portal „Dešavanja u Bijeljini“ načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljine Mladen Savić.
 
Kako kaže, činjenica da je na području Bijeljine započet proces vraćanja oduzete imovine poslije 1945. godine koji je prekinuo Visoki predstavnik iz samo njemu znanih razloga, sve građane Bijeljine navedena odluka Ustavnog suda BiH još više zabrinjava, jer je neophodno da se prekinuti proces dovede do kraja i umjesto da se vrši povrat oduzete imovina, ona se sada u potpunosti oduzima i daje BiH, a ne građanima kojim pripada.
 
„Odluka će napraviti izuzetno veliki problem, jer je u stvari neprovodiva na terenu. Imovinski odnosi su u nadležnosti entiteta, kao i obaveza povrata nepravedno oduzete imovine. Moramo istaći i činjenicu da gotovo trideset godina Republika Srpska, odnosno Ministarstvo poljorivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Jedinice lokalne samouprave, a u konkretnom slučaju Grad Bijeljina i građani, su uložili značajna sredtva u poboljšanje kvaliteta i plodnosti navedenog zemljišta i izgradili sisteme za navodnjavanje i zaštitu istog od grada“, istakao je Savić.
 
Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu, naveo je da se daje puna podrška Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da zaštiti imovinu Republike Srpske, prije svega poljoprivredno zemljište, šume i vodno zemljište koje je vlasništvo Republike, a koje će sutra biti predmet vraćanja ranijim vlasnicima.
 
„Takođe, daje se puna podrška predstavnicima organa Republike Srpske, kao i predstavnicima srpskog naroda u zajedničkim organima BiH – da budu jedinstveni i da istraju u zaštiti imovine Republike Srpske i njenih građana“, naglasio je Savić.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Srpska bogatija za 28 beba – U Bijeljini rođeno SEDAM BEBA

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 28 beba, 17 dječaka i 11 djevojčica, rečeno je...

Cijena stanova u Srpskoj papreno porasla za godinu dana

Prosječna cijena po metru kvadratnom završenog i prodatog stana u prvom kvartalu ove godine u Republici Srpskoj iznosila...

VRIJEME DANAS sunčano i malo toplije

Pretežno sunčano i malo toplije. U ranijim jutarnjim časovima uz rijeke i po kotlinama moguća je magla. Tokom...

„Steco Centar“ iz Bijeljine najveći evropski izvoznik montažnih kuća za Australiju (foto)

Vjerovali ili ne, najveći izvoznik montažnih kuća u Australiju dolazi upravo sa naših prostora a to je kompanija...