BIJELJINA: Prečistač otpadnih voda opravdao očekivanja

Datum:

Share post:

Bijeljinski prečistač otpadnih voda (PPOV), koji se nalazi u Velikoj Obarskoj, jedan je od najmodernijih i najuspješnijih u regionu, a od početka puštanja u rad 2016. godine, pogoni ovog postrojenja rade neprekidno – 24 časa dnevno, dok se cjelokupan proces rada prati pomoću SKADA sistema za nadzor i upravljanje.
 
Gradnja PPOV je započeta 2013. godine, završena je 2015. godine. Nakon probnog rada, u februaru 2016. godine je postrojenje predato na rad i upravljanje preduzeću AD „Vodovod i kanalizacija“.
 
 
Izgradnja PPOV predstavljala je završni korak izgradnje sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, odnosno, kanalizacione mreže u Bijeljini, jer sam kanalizacioni sistem nema svrhu ako prikupljena otpadna voda nije prečišćena i ispuštena u prirodne vodotokove znatno kvalitetnija od vode primljene na postrojenje.
 
Saša Bjelica, inženjer održavanja na PPOV, ističe da je realizacijom ovog projekta ugašeno oko 25.000 septičkih jama u Bijeljini koje su prijetile da izazovu ekološku katastrofu i zagade izvorište pitke vode u Bijeljini, ali i da bijeljinsko prostrojenje zadovoljava sve nacionalne i evropske pravne zahtjeve i direktive koje se tiču urbanih otpadnih voda i tretiranja kanalizacionog mulja.


 
– Postrojenje radi na principu SBR tehnologije, odnosno aktivnog mulja, sa uklanjanjem azota i ugljenika iz vode prikupljene putem gradskog kanalizacionog sistema, a kapaciteta je 40.000 ekvivalent stanovnika (ES), sa mogućnošću proširenja kapaciteta do 160.000 ES. Voda koja dođe na prečistač prolazi kroz tri faze prerade – mehanički, biološki i tretman mulja. Na mehaničkom tretmanu voda se prečišćava od grubog otpada, a zatim u SBR bazenima ide na bilošku preradu. Tako prečišćena se ispušta u Majevički obodni kanal, a dio vode u vidu mulja, ide na tretman mulja, gdje se vrši njegova dehidratacija – objašnjava Bjelica.
 
Prečišćena voda koja se ispušta u kanal se kontroliše dva do tri puta sedmično internim analizama. Redovne eksterne analize kvaliteta prečišćene otpadne vode, vazduha i efikasnosti postrojenja vrše ovlašćene laboratorije i svi dosadašnji rezultati analiza su bili u zadatim parametrima.


 
– Bitno je naglasiti i da se mulj svakog mjeseca ispituje, vrše se analize na prisutnost teških metala. Do sada su svi ispitani uzorci bili uredni i u granicama zadatih vrijednosti. Takav mulj izuzetno je pogodan kao đubrivo za strna žita i poljoprivredni proizvođači mogu sklopiti ugovor sa AD „Vodovodom i kanalizacijom“ da taj mulj besplatno preuzimaju i dislociraju na svoje oranice – dodao je Bjelica.
 
On je apelovao na građane da ne bacaju u kanalizacioni sistem čvrsti otpad, naročito vlažne maramice.
 
– Vlažne maramice se ne mogu rastvoriti, a petljaju se u radna kola pumpi, u grube i fine rešetke na postrojenju i zadaju najviše problema u radu prečistača – naglasio je Bjelica.
Igradnjom prečistača, napravljen je značajan novi korak u zaštiti životne sredine u Bijeljini, a ovaj projekat je dobio najviše ocjene relevatnih međunarodnih ustanova za kvalitetnu i odgovornu realizaciju i utrošak sredstava. Vrijednost izgradnje iznosila je nešto više od sedam miliona evra bez PDV-a, a sredstva su obezbijeđena iz donacija – 3 miliona evra iz programa Municipal Window Evropske Unije i 42 miliona švedskih kruna (oko 4,3 miliona evra) od Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Piksi objavio širi spisak za EURO

Selektor fudbalera Srbije Dragan Stojković Piksi objavio je širi spisak pred EURO. Na njemu se nalaze 35 imena, od...

Dodik u Doboju na manifestaciji folklora „Balkanski karavan“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas će u Doboju prisustvovati manifestaciji folklora "Balkanski karavan". Dodik će manifestaciji prisustvovati u...

KMF “Radnik MD Shop“ večeras u finalu Kupa BiH i borbi za trofej koji jedino nedostaje

Futsaleri Radnika iz Bijeljine morali su iza sebe ostaviti neuspjeh u ligi Bosne i Hercegovine. Semberci su ispali...

RADOJIČIĆ: Želim biti alternativa postojeća dva politička bloka, SNSD – SDS i PDP

Predsjednik pokreta Svojim putem Igor Radojičić, rekao je da su lokalni izbori stepenica do narednih opštih izbora kada...