MINISTAR MITROVIĆ: Za podsticaje na plate do sada odobreno 45,5 miliona KM

Datum:

Share post:

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović izjavio je da je, po osnovu podsticaja za povećanje plata, privrednim subjektima od donošenja Zakona o podsticajima 2019. godine do sada odobreno više od 45,5 miliona KM.

Mitrović je u intervjuu Srni rekao da je politika podsticaja za povećanje plata radnika i direktna ulaganja imala efekta.

On je naglasio da će nastavkom realizacije ove politike u 2023. godini biti nastavljen kontinuitet u unapređivanju poslovnog okruženja, suzbijanju sive ekonomije i samim tim poboljšanju položaja radnika.

U skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske, dodao je, privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, od kojih jedan traje od 1. januara do 30. juna, a drugi od 1. jula do 31. decembra u jednoj kalendarskoj godini.

– U oktobru 2022. godine na osnovu Јavnog poziva za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja podržana su 238 privredna subjekta koji su dostavili potpune prijave u ukupnom iznosu od 13,5 miliona KM – naglasio je Mitrović.

TESTNA REKLAMA

Mitrović je rekao da su podsticajima za direktna ulaganja podržani projekti privrednih subjekata koji zapošljavaju oko 20.000 radnika, a koji su u nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije investirali oko 77 miliona KM.

U OVOЈ GODINI 14,6 MILIONA ZA TEHNOLOŠKI RAZVOЈ I PODRŠKU PRIVREDI

– Budžetom za 2023. godinu planiran je iznos od 14,6 miliona KM za tehnološki razvoj i podršku privredi, što govori da ovaj vid podrške raste iz godinu u godinu. Godine 2019. iznosio je 1,4 miliona KM, zatim 2020. dva miliona KM, 2021. sedam miliona KM, a 2022. godine 13.5 miliona KM – naveo je Mitrović.

On je podsjetio da su krajem decembra 2022. godine potpisani ugovori o dodjeli podsticaja za mala i srednja preduzeća.

– U skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu podržano je 118 subjekata u ukupnom iznosu od 1.936.696 KM, prema vrsti podsticaja – naveo je on.

POVOLjNA GEOSTRATEŠKA POZICIЈA ZA STRANA ULAGANjA

Kada je riječ o mogućnosti stranih ulaganja, Mitrović je rekao da Srpska ima značajne potencijale, polazeći od toga da se nalazi na povoljnoj geo-strateškoj poziciji /50 kilometara na granici od EU/.

– Među prednostima za ulaganje su i konkurentni troškovi poslovanja gdje imamo stimulativnu poresku politiku /porez na dobit je 10 odsto, nema poreza na dividendu/, imamo konkurentnu cijenu elektične energije, kao i podsticaje za ulaganja pod istim uslovima za strane kao i za domaće investitore – naveo je Mitrović.

Prema njegovim riječima, osim Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, Ministarstvo privrede i preduzetništva je i nosilac Zakona o slobodnim zonama u Republici Srpskoj gdje cilj bio da u zajedničkom radu sa nivoom BiH oforme slobodne zone s obzirom na to da su ove zone velika šansa za privlačenje domaćih i stranih investitora.

Mitrović je naveo da u Republici Srpskoj postoje respektabilni proizvođači ne samo hrane, već i drugih preređivačkih sektora čiji proizvodi kvalitetom prevazilaze one iz inostranstva.

– Fokus u budućnosti treba da bude na istraživanju i razvoju, kao i proizvodnji finalnih proizvoda, odnosno višem završnom stepenu prerade /drvo-pređivački, metalo-prerađivački, te sektor tekstila, kože i obuće – rekao je Mitrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PREMINUO Saša Petrović ČAKI – glumačka legenda filma “Hajde da se volimo” (video)

Legendarni glumac Saša Petrović Čaki preminuo je danas u Sarajevu. Ovu tužnu informaciju potvrdio je režiser Srđan Vuletić...

Operisan Ministar odbrane BIH

Zukan Helez nedavno imenovani Ministar odbrane Bosne i Hercegovine operisan je u Sarajevu. Prema našim saznanjima nakon povrede noge, imao...

Partizan srušio Zvezdu, dramatična završnica

Košarkaši Partizana bili su bolji od Crvene zvezde 79:78 u 21. kolu Evrolige. Ekipa Željka Obradovića revanširala se vječitom...

Počela prodaja ulaznica za ŠESTO DRUŽENJE TUZLAKA (foto)

Od danas (petak, 27. januar 2023.) počela je prodaja ulaznica za šesto po redu, tradicionalno veliko druženje Tuzlaka Cijena...