MILIČEVIĆ: SDS će predložiti izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa

Datum:

Share post:

SDS će predložiti izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa i na nivou Republike Srpske i na nivou BiH, najavio je danas u Derventi v. d. predsjednika SDS-a Milan Miličević.

On navodi da se preko 200 funkcionera nalazi u sukobu interesa na nivou Republike Srpske i BiH, a da su manjkavosti Zakona kojim bi se to sprečavalo, kao i namjeran nerad i ispolitizovanost komisija koji se bave sukobom interesa glavni razlog da se takve pojave dopuštaju i ne sankcionišu.

– Izmjenama Zakona se mora jasno spriječiti da političari koji obavljaju javnu funkciju ne mogu istovremeno biti članovi upravnih odbora, nadzornih odbora, skupštine i član uprave ili ovlaštena osoba u javnom preduzeću. Takođe, zabranjeno je da istovremeno budu na funkciji direktora direkcije ili agencije, odnosno da ima direktno ili indirektno vlasništvo u privatnom preduzeću ili udruženju građana koje se finansira iz budžeta. Poseban problem su pojave istovremenog vršenja zakonodavne i izvršne vlasti o čemu ima bezbroj primjera – kazao je Miličević.

Da sadašnja vlast nema iskrene namjere, dodaje on, pokazala je odbijanjem njihovih predstavnika da u nekoliko navrata podrže zakonske izmjene u parlamentima na oba nivoa, a novi nacrt Zakona o sprečavanju sukoba interesa na nivou BiH ima niz nedostataka i nije u skladu sa međunarodnim standardima.

– U Republici Srpskoj postoji zakon o sukobu interesa, ali je nedorečen i ne provodi se. Brčko Distrikt takođe ima zakonodavstvo o sukobu interesa u javnim institucijama, ali se ono ne provodi – navodi Miličević.

Jasno je, upozorava on, da  praksa izigravanja sukoba interesa omogućava sve oblike kriminala i korupcije.

Primjera je bezbroj i ima ih na svim nivoima vlasti, rekao je Miličević i posebno apostrofirao grad Bijeljinu.

– Zar je logičan zakon koji omogućava da je, na primjer, u Bijeljini odbornik Skupštine Grada Bijeljina istovremeno je i direktor Javne ustanove “Vode Srpske”- naveo je Miličević i poručio:

“Ako je to slika buduće vlasti u Bijeljini onda građani Bijeljine treba da dobro razmisle o iskrenosti onih koji joj danas obećavaju kule i gradove, a u suštini samo traže način da se dograbe gradskog budžeta i rade ono što godinama SNSD radi građanima Republike Srpske. Počev od Bijeljine pa na dalje mi moramo napokon pobijediti ovaj opšti lopovluk i pljačku i sankcionisati one koji krše zakone i blokiraju donošenje boljih, a onda omogućiti praksu njihovog provođenja.”

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Grad Bijeljina učesnik programa Provođenje Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja

Grad Bijeljina je izabran da, kao jedan od osam opština i gradova i tri kantona, učestvuje u programu...

MINISTAR BUKEJLOVIĆ: Kleveta i neovlašteno prikazivanje kažnjavaće se novčano ili zatvorom

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje...

Danas u bijeljinskoj Bolnici edukacija na više nivoa

U operacionima salama danas odvojeno rade četiri vrsna stručnjaka, dok istovremeno u konferencijskoj sali rukovodioci odjeljenja i službi...

Gorivo jeftinije za deset pfeninga

Na benzinskim pumpama u Srpskoj gorivo je od jutros jeftinije za deset feninga, rekao je "Glasu Srpske" predsjednik Grupacije...