Mićo Mićić – aktivnosti u 2007. godini, PROJEKTI PO MJERI GRAĐANA (foto,video)

Datum:

Share post:

Početkom marta 2007. godine  otvorena je druga etapa prve faze izgradnje glavnog kanalizacionog kolektora u Bijeljini, obustavljanjem saobraćaja u dijelovima ulica: Gavrila Principa, Nikole Tesle i Vuka Karadžića.

Načelnik opštine Mićo Mićić, nakon posjete gradilištu, izjavio je da je Opštinska uprava u budžetu planirala oko 1.660.000 KM za drugu etapu izgradnje prve faze gradske kanalizacije.

Kanalizacija, kao kapitalni projekat, je neupitna
''Kanalizacija, kao kapitalni projekat, je neupitna, jer raspolažemo budžetskim sredstvima, a u poodmakloj fazi je i postupak pregovaranja sa EBRD. Imamo i podršku Vlade RS, a dobili smo i saglasnost Vlade RS za podizanje kredita u iznosu od 15 miliona KM za ovaj i druge projekte koje smo planirali realizovati u narednom periodu“, izjavio je tada načelnik Mićić.

U 2007. godini planirana je izgradnja 570 metara glavnog kanalizacionog kolektora, izrada projektne dokumentacije za glavni i sekundarne kolektore. U to vrijeme i Evropska banka za obnovu i razvoj izradila je studiju po kojoj će 11 miliona eura biti operativno za ovaj projekat, što otvara mogućnost izgradnje sekundarnih kolektora u naredne tri godine, čime će se centar grada priključiti na gradsku kanalizaciju.

TESTNA REKLAMA

Krajem marta te godine Odjeljenje za boračko – invalidsku zaštitu podijelilo je 50 građevinskih paketa, u vrijednosti od po 4.000 KM, za porodice poginulih boraca. U pitanju su bile porodice koje su već započele izgradnju porodičnih kuća.

Stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i RVI shvaćeno je kao obaveza i djelimično oduživanje onima koji su najviše dali za Republiku Srpsku.

U maju 2007. godine usvojena je Strategija dugoročnog razvoja Bijeljine do 2015. godine
Načelnik opštine Mićo Mićić tom prilikom kaže da nam “trebaju pravci razvoja po mjeri ljudi koji ovdje žive”.

''Svi koji su ponudili nova rješenja, pripremali su ih u okviru svoje struke i to je dobar znak, jer strategija nije samo vizija, već i zbir realnih i konkretnih  pravaca razvoja ove opštine”, rekao je tada Mićić.

ŠVARC ŠILING: Skidamo Lautembergove ekonomske sankcije Bijeljini
Krajem maja 2007. godine, Švarc Šiling, visoki predstavnik međunardone zajednice za BiH, prilikom posjete Bijeljini i razgovora sa načelnikom opštine Mićom Mićićem, nagovijestio je skoro skidanje Lautembergovih ekonomskih sankcija Bijeljini. Osnovni uslov za skidanje američkih sankcija našem gradu je poštovanje ljudskih prava i razvoj demokratskih procesa, na čemu opštinsko rukovodstvo postojano i permanentno radi.

U junu 2007. godine uspješno su privedeni kraju razgovori s Evropskom bankom za obnovu i razvoj  – EBRD, koja je odobrila kredit u iznosu od sedam mliona eura  za izgradnju kanalizacione mreže u Bijeljini, u dužini od 50 kilometara. Kredit je odobren na rok otplate od 15 godina, uz grejs period od tri godine. Namijenjen je za izgradnju sekundarne  i dijela  tercijarne kanalizacione mreže i infrastrukture u Bijeljini. Bijeljina će biti prva opština u BiH koja je dobila kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju infrastrukture.

Godinu dana nakon donošenja odluke o početku izgradnje regionalne sanitarne deponije u Brijesnici, završena je njena prva faza, što je označilo i početak organizovanog prihvata čvrstog otpada sa područja šest opština, potpisnica sporazuma o izgradnji regionalne deponije.

Otpočeli radovi na izgradnji distributivnog cjevovoda “Sjeverni prsten”
U julu 2007. godine otpočeli su radovi na izgradnji distributivnog cjevovoda “Sjeverni prsten”. Projekat, vrijedan 1,4 miliona KM, podrazumijeva izgradnju 17 kilometara cjevovoda koji će povezati Veliku Obarsku, Batković, Ostojićevo, Gornji i Donji Brodac i Velino Selo, naseljeno područje  na kome živi oko 20.000 stanovnika i na kome je izražena bubrežna bolest  – hronični endemski nefritis, za koju medicinski stručnjaci smatraju da je posljedica konzumiranja nekvalitetne vode iz seoskih bunara.

 Krajem jula 2007. godine organizovana je skromna svečanost povodom završetka prve faze izgradnje kanalizacione mreže u Bijeljini. Završetkom glavnog kanalizacionog kolektora u centru grada i prometne, sada već rekonstruisane, gradske ulice ponovo su otvorene za saobraćaj.

Početkom avgusta 2007. godine u krugu stare bijeljinske bolnice otvoreno je adaptirano Pulmološko odjeljenje
 U septembru te godine, multietnička delegacija opštine Bijeljina, na čelu sa načelnikom Mićom MIćićem, potpisala je Sporazum o prijateljstvu sa gradonačelnikom njemačkog grada Langenhagena, Fridhelmom Fišerom, što će biti uvod u uspješnu dugogodišnju saradnju dva grada.

U naselju Koviljuše, u oktobru 2007. godine, postavljen je kamen temeljac za novu školu. Za prvu fazu izgradnje područne osnovne  škole “Knez Ivo od Semberije” opština je iz budžeta izdvojila 188.000 KM. Kompletan objekat, kada bude završen, procijenjeno je, koštaće oko 800.000 KM.

Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić tim povodom je izjavio da će jedno od najljepših bijeljinskih novoizgrađenih naselja, u kome je izgrađeno 300 kuća za porodično stanovanje, izgradnjom nove ulice i škole poprimiti potpuno novi izgled.

Tih dana počela je i rekonstrukcija Doma kulture u Janji i za tu investiciju izdvojeno je 192.000 KM. Početkom novembra ozvaničen je završetak izgradnje “Sjevernog prstena”, koji je omogućio snabdijevanje seoskih domaćinstava zdravom vodom za piće u pet semberskih sela, smještenih pored rijeke Save.

Otvoren Klub Roma “Budi moj prijatelj”
U Bijeljini je otvoren Klub Roma “Budi moj prijatelj”. Opština pomaže prilikom nabavke udžbenika i obezbjeđenja užine za romsku djecu, a uključena je i u asfaltiranje ulica u romskom nasleju, rekao je tom prilikom načelnik Mićić.

U decembru 2007. godine Bijeljina je dobila novi sistem naplate parkiranja putem SMS servisa. Naš grad je u tom trenutku bio je prvi grad u BiH u kome je uveden savremeni način plaćanja parkiranja automobila.

Iako je 2007. godina bila izrazito sušna, sa katastrofalnim posljedicama po poljoprivredu, prema ocjeni načelnika Mićića, bila je to i godina uspjeha u kojoj su realizovani brojni projekti.

Najavljeni novi kapitalni projekti za 2008. godinu
Za narednu, 2008. godinu, načelnik Mićić najavljuje početak izgradnje nove bolnice, završetak izgradnje druge faze gradske zaobilaznice i otpočinjanje izgradnje treće faze. Najavljuje i završetak izgradnje škole u Koviljušama, te početak izgradnje škole na Ledincima.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dolazi li Erdoan da podrži ili da „primiri“ Izetbegovića

Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, dolazi u službenu posjetu regionu, a prema do sada dostupnim informacijama, turski lider...

Kako da vratite stari izgled Gmaila

Google mijenja dizajn za Gmail kako bi servis prilagodio dizajnerskim izmjenama koje su već načinjene na kompanijinim drugim...

AGRO SAVJET: Uzgajivači upozoravaju na greške koje pravimo – Jasni signali da je biljka pred uginućem

Većina nas griješi prilikom zalivanja i njegovanja sobnog cvijeća, a princip je zapravo veoma jednostavan. Stručnjaci smatraju da...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...