Lijepa povratnička priča: Imao francusku radnu dozvolu, a u Bijeljini otvorio servis

Datum:

Share post:

Živio je blizu Marselja,do 2004. godine, kada se vratio u rodni grad. Po zanimanju je automehaničar, živi sa suprugom Medihom i kćerkom Nesibom i kaže ne planira više napuštati BiH.

„Još 2000. godine vratili smo u posjed našu porodičnu kuću. Imao sam u Francuskoj radnu i boravišnu dozvolu, ali bez obzira na pružene mogućnosti nisam želio ostati. Želio sam nešto više postići u svom rodnom mjestu, mjestu mojih pradjedova. Završio sam srednju školu i radio nekoliko godina u Francuskoj automehaničarski posao. Međutim, nešto u meni je bilo jače. Svako ima svoju sudbinu, a moja je da u ovom gradu, gdje sam rođen i gdje su mi rođeni roditelji i njihovi roditelji, živim sa svojim djetetom“, kaže Ćosić.

Edin danas vodi automehaničarsku radnju u centru Bijeljine. Riječ je o porodičnoj tradiciji, s obzirom da je njegov otac također radio kao automehaničar, prije rata u Semberija transportu, a kasnije u njihovoj privatnoj radionici.

„Odmah po povratku otac i ja smo otvorili radnju. On je u međuvremenu otišao u penziju, a ja sam preuzeo posao. Željezo k’o željezo je teško, ručni je posao, ali je lijep. Svako ko radi popravke ove ili one vrste poznaje taj osjećaj, kada riješite problem, otklonite kvar. A može se lijepo i zaraditi. Važna mi je i ta dimenzija da si sam svoj gazda. 

TESTNA REKLAMA

Radionica je odmah uz kuću. Nemam problema ni više ni manje od većine ljudi u ovoj zemlji. Što se tiče materijalne situacije, i u Bijeljini je generalno neimaština, a opet, s druge strane, ima puno i neradnika. Čovjek mora biti realan, trudim se… Kvalitet mi je na prvom mjestu“, kaže Ćosić.

Naš sagovornik ističe podršku koju je dobio od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u okviru programa kroz koje ovo ministarstvo ekonomski osnažuje povratnička domaćinstva.

„Kroz podršku koju smo dobili od Ministarstva zaposlio sam još jednog radnika. Uzeli smo mašine, dizalice, prese, opremu koja sada pomaže da dobijete na vremenu. Veliki je podsticaj, jer imamo visoke tekuće troškove, a velike su i režije. Sada smo dobili neki vjetar u leđa i plan mi je da širimo posao“, dodaje Ćosić.

Ističe da ne želi nikome savjetovati šta da čini, ističući kako svačiju volju treba poštovati.

„Porodica je na prvom mjestu. Na Drini imamo vikendicu, u Amajlijama, voćnjake. Odem tamo sa suprugom i kćerkom da se odmorim. Ovaj komad svijeta između Save, Drine i Majevice meni je najljepši“, zaključuje bijeljinski povratnik, automehaničar Edin Ćosić.

Izvor: radiosarajevo.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...