KARADŽIĆ IZ HAGA: ''Samo SDA ŽELJELA DOMINACIJU nad drugima u centralizovanoj zemlji''

Datum:

Share post:

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je da ni Srbi, ni Hrvati nisu pledirali na dominaciju nad drugima u unitarizovanoj i centralizovanoj BiH, nego je to bilo i ostalo opredjeljenje SDA do današnjih dana.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske istakao je da su Srbi zbog kompromisa odustali od modela Sjeverne Irske, to jest od ostajanja u matičnoj zemlji, a Evropa je radije podržala model Švajcarske ili Belgije.

– Ni mnogi u Srbiji ne znaju kroz kakve muke su prošli Srbi u BiH ugađajući drugima, a pokušavajući da ne unesreće svoj narod – rekao je Karadžić za Večernje novosti.

On je objasnio da su Hrvati u ratu u BiH nastupali militantno protiv zajedničke države, što se moglo očekivati zbog njihove vezanosti za Hrvatsku i da su veliku smetnju predstavljale “primjese neoustaša”, ali su HDZ Hrvati u BiH u pogledu uređenja zemlje bili razumni i shvatljivi.

– Tražili su isto što i Srbi i što je Evropska zajednica Karington – Kutiljero prihvatila da ponudi svim stranama – autonomnost jednih od drugih – rekao je Karadžić.

TESTNA REKLAMA

On je istakao da se tokom posljednjeg rata u BiH prvi put muslimani nisu borili za druge, nego za sebe i jedan koncept Bosne koji nije imao nikakvih izgleda, čak i kod onih koji su ih naizgled podržavali.

– Da su kojim slučajem oni pobjedili Srbe i otjerali ih iz Bosne, bili bi prepušteni na milost i nemilost prozapadnom dijelu bivše Jugoslavije, uz ogromna ograničenja i postepeno brisanje iz Evrope – ocijenio je Karadžić.

Karadžić je podsjetio da se znatan broj muslimana, pa i cijela jedinica, borio u Vojsci Republike Srpske, braneći vrijednosti zajedničkog života, sekularne države i mira, kao i da su i hrvatski i muslimanski ranjenici liječeni u srpskim bolnicama, da su Hrvati na pojedinim mjestima slobodno prolazili preko teritorije Republike Srpske iz svoje jedne enklave u drugu. On je istakao da je, zahvaljujući razumu i dogovoru sa hrvatskim liderom Matom Bobanom, spaseno na hiljade mladih života na obje strane i značajno je bilo umirivanje većeg dijela od 1.000 kilometara linije fronta i međusobnih borbi.

Karadžić je naglasio da su njegova iskustva sa Hrvatima u Bosni bila sjajna, da je imao dvojicu najbližih prijatelja Hrvata, te da su čak i oni kojima su ustaše pobile porodice jasno pravili razliku između običnih Hrvata i zakletih ustaša.
 

Prema njegovim navodima, dovoljno je dokaza da i u Hrvatskoj postoji žeđ za dobrim odnosima, uprkos značaju koji dobijaju budale i protuve, koje promovišu mržnju, a sjenku na ovaj optimizam baca činjenica da se mnogi kandidati za izbore uzdržavaju od kritike, strahujući da bi to uticalo na njihov izborni rezultat.

– Mora postati jasno da mržnja nije patriotska obaveza, ona je anonimna i krije se – poručio je Karadžić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

STANIŠIĆ, PDP: Srcem i dušom, a i sa iskrenom radošću, nastavljam da se borim za bolje sutra

Fejsbuk status Miloša Stanišića, kandidata za Parlamentarnu skupštinu BiH ispred PDP za Izbornu jedinicu 3, prenosimo u cjelosti: "Dragi...

DANAS JE SVETI PANTELEJMON

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmitu...

Samsung značajno smanjuje proizvodnju telefona?

Finansijski stručnjaci širom sveta predviđaju globalnu recesiju, a tržište pametnih telefona počelo je već da se priprema za...

AGRO SAVJET: Krompir dosegao rekordne cijene

Visoke temperature i suša su umanjile prinos krompira, a cijena je blizu maksimalnog iznosa, dok su uljana repica...