Izložba u Muzeju Semberije: ''Tradicionalni proizvodi od šljiva''

Datum:

Share post:

Muzej Semberije i Narodni muzej Valjevo, u okviru Pantelinskih svečanosti, organizovali su izuzetno zanimljivu izložbu „Tradicionalni proizvodi od šljiva“, koja predstavlja dokument o šljivi i njenom značaju u regionu zapadnog Balkana.

Šljive i proizvodi od šljive karakteristični su za podršje zapadne i centralne Srbije, te podmajevičkog kraja i Semberije u Republici Srpskoj. Slične geografske i klimatske odlike i istorijske i društvene okolnosti uslovile su da je ova voćarska kultura bila u prošlosti, ali, i danas je važan segment privređivanja i ishrane stanovništva u navedenim krajevima.

Izložba „Tradicionalni proizvodi od šljiva u ishrani zapadne i centralne Srbije“ svojim eksponatima upućuje na istovjetnost očuvanja tradicije u uzgoju i preradi šljive u semberskom i podmajevičkom kraju.

TESTNA REKLAMA

Gajenje i prerada šljive prenosilo se sa generacije na generaciju, te se i danas na pomenutim područjima obnavljaju šljivici i sade nove i stare sorte ovog voća. Više od jednog vijeka uzgoja i prerade šljive, sušenje na tardicionalan način u zidanim sušarama, kuvanje pekmeza u oranijama, kuvanje slatka i spravljanje đakonija od šljive, sve je to uspjelo da se održi u narodu i da odoli savremenim tehnološkim procesima.

O tome još uvijek svjedoče aktivne sušare u zlatiborskom i valjevskom kraju u Srbiji, kao i u podmajevičkom kraju, na području RS i BiH. Dokumentovanje znanja o šljivi i njenoj upotrebi u ishrani, kao element nematerijalnog kulturnog nasljeđa, kroz muzejsku prezentaciju i prikupljenu dokumentaciju pomaže u očuvanju ove izuzetno zdrave voćne vrste, ali i pivredne djelatnosti koja potpomaže lokalni razvoj.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Večeras Pantelinsko duhovno veče u Bijeljini

U okviru tradicionalne manifestacije Pantelinski dani, u ponedeljak 8. avgusta, u 20 časova, u velikoj sali Centra za...

FOND PIO: Danas počinje isplata penzija za jul

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava da...

UZBUDLJIV VIKEND Fargo drži vrh u 3×3 ligi Srpske

Nikšićko pivo 3x3 liga Republike Srpske proteklog vikenda igrana je u tri grada Gradišci, Bijeljini i Laktašima, a...

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...