Izgorjela imovina RAOP-a odnedavno U VLASNIŠTVU TEGELTIJINOG ZETA

Datum:

Share post:

Nekadašnja fabrika “Energoinvest Rasklopna oprema” (RAOP), u kojoj je juče izbio požar, odnedavno je u vlasništvu Milana Keserovića, zeta bivšeg ministra finansija RS Zorana Tegeltije, koji je kupio nakon što su radnici predložili stečaj, a predstečajni upravnik utvrdio da se iz hala fabrike sijeku i šleperima odvoze mašine bivšeg RAOP-a.
 

Požar u krugu RAOP-a izbio je juče ujutru, a prema posljednjim procjenama uskoro bi trebalo da bude ugašen, nakon što je protekle noći vatru gasilo 35 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila.

“Uzrok požara, koji je izbio juče ujutro, još nije poznat”.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo Njegoš Vukadin je istakao da je jako teško lokalizovati požar koji je zahvatio halu u sklopu bivše fabrike “Energoinvest RAOP”, jer se radi o 300-400 kvadrata krova koji je jako visok.

TESTNA REKLAMA

Ističe da su vatrogasci odmah uspjeli da spriječe širenje požara na upravnu zgradu, koja se takođe nalazi u sklopu ove nekadašnje fabrike.

“Vrlo je nezgodno lokalizovati požar jer se radi o 300-400 kvadrata krova koji je jako visok, a hala je, prema mojim saznanjima prazna”, kazao je Vukadin.

Podsjećamo, da je nedavno imovina bivšeg preduzeća „Energoinvest RAOP”, koju su prije nekoliko godina kupili ruski investitori i formirali novo preduzeće “Elektroinženjering”, potpuno devastirana.

Zidovi hala su porušeni samo da bi se iz njih kranovima izvukle masivne mašine koje su isječene i otuđene. Radnici preduzeća su podnijeli prijedlog za otvaranje stečaja, ali je uprava, na čijem čelu je zet bivšeg ministra finansija RS Zorana Tegeltije, pokušavala na sve načine da to spriječi i institucije RS su pod pritiskom, naprasno, povukle zahtjeve za blokade računa.

Prema našim informacijama oprema ovog preduzeća u Istočnom Sarajevu, koja se procjenjuje na oko 20 miliona KM, organizovano se krčmila i šleperima izvozila iz hala, a o svemu su brojnim prijavama obaviješteni Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i tužilaštvo.

Okružni privredni sud u Banjaluci je početkom juna donio rješenje o otvaranju predstečajnog postupka u ovom preduzeću i za privremenog stečajnog upravnika imenovao Radomira Predojevića.

Izvještaj koji je upravnik dostavio sudu otkrio je da je na djelu potpuno pustošenje preduzeća iz kojeg se mašine i oprema nemilice iznose, sjeku i prebacuju na nepoznatu lokaciju.

Nakon toga, Keserović uspijeva da spriječi stečaj “Elektroinženjering”, tako što isplaćuje dug radnicima koji su predložili stečaj. On istovremeno kupuje udio od ruskih investitora i postaje većinski vlasnik tog preduzeća.

Advokat „Elektroinženjeringa“ Nenad Baroš rekao je za CAPITAL da je sud obustavio sva rješenja koja je ranije donio i da je priča o stečaju završena. On tvrdi i da navodi privremenog upravnika u izvještaju o otuđenju imovine nisu tačni.

„Zbog takvih navoda mi smo morali podnijeti krivičnu prijavu protiv njega. Tu je bilo određene stare imovine i starih pokretnih stvari koje su bile predmet ugovora zaključenog mnogo ranije nego što je pokrenut prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka. Tu nije bilo nikakvih kriminalnih radnji“, tvrdi Baroš.

SDS sumnja da je požar podmetnut zbog prikrivanja kriminala

Srpska demokratska stranka (SDS) sumnja da je požar u bivšoj fabrici “Energoinvest RAOP” u Istočnom Sarajevu podmetnut kako bi se prikrili tragovi ogromnog državnog kriminala.

U ovom požaru je izgorjela najveća hala iz koje je isključena struja prije više od godinu dana i iz koje su izvučene mašine i nezakonito prodate u Zenicu, naveli su iz SDS-a.

“Iako je o ovom kriminalu samo u 2019. godini podnijeto više od sedam krivičnih prijava Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, nikada nije podnijeta nijedna radnja od strane nadležnih u Republici Srpskoj kako bi zaštitili svoju imovinu, između ostalog u skupim mašinama čija je vrijednost blizu 10 miliona КM”, navode iz ove stranke.

SDS postavlja pitanje kako je moguće da požar izbije u praznoj hali iz koje su, tvrde, ukradene mašine u vlasništvu Vlade RS-a.

Iz SDS-a izražavaju sumnju da se radi o prikrivanju državnog kriminala koji se godinama zataškavao i zbog toga je nophodno hitno uključivanje Tužilaštva kako bi se razotkrili vinovnici ove višegodišnje pljačke.

Dešavanja u Bijeljini
​Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...

AGRO SAVJET: Kako osušiti i čuvati origano

Sušenje origana nije zahtjevan postupak, ali je potrebno držati se određenih pravila sušenja. Origano je mediteranski začin intenzivnog mirisa...