IVANA BOROJA: Govor je jedan od najvažnijih sredstava socijalizacije djeteta i podsticanja njegovog razvoja u cjelini (video)

Datum:

Share post:

Ivana Boroja, psiholog, za Srpskainfo ističe da je govor jedan od najvažnijih sredstava socijalizacije djeteta i podsticanja njegovog razvoja u cjelini.

– Dijete rođeno u zdravim okolnostima ima urođenu predispoziciju za normalan razvoj govora i jezika, ali je neophodna bliska i emotivno topla, zdrava i podržavajuća socijalna sredina. Izuzetna važnost pridaje se periodu ranog djetinjstva u kome se stiču prve navike i vještine. U tom periodu određene emocionalne smetnje mogu da prođu neopaženo od strane roditelja, pa tako negativno uticati na dalji pravac razvoja govora – objašnjava ona.

Uloga roditelja

Najčešće su uzrok tih smetnji određene traume, strahovi, zlostavljanje i zanemarivanje djece, razvod, selidba, separacija od majke, polazak u vrtić i slično. Primarni uticaj na dječiji govor ima, kako navodi, porodica. Roditelji su prvi komunikativni partneri djeteta.

– Prezauzetost roditelja i briga za egzistenciju nameće djeci sve više potrebu za ekranima. Na taj način se komunikacija u porodici gubi, a govor se ne uči sa ekrana već od roditelja. Djeca su danas sve manje aktivna u igri, a pasivnost utiče na razvoj moždanih struktura i sinapsi u mozgu – naglašava Boroja. 

Djeca koja imaju govorno-jezičke probleme najčešće su, kako kaže, nesigurna, sramežljiva, povlače se u sebe, postaju asocijalni. Svaki društveni kontakt ih frustrira. Ne žele inicirati komunikaciju. Govor utiče i na samopouzdanje.

– Djeca koja imaju probleme s govorom ne mogu da uspostave ravnopravnu komunikaciju sa drugima, što im šalje signal da nisu dovoljno dobri u tome. Komunikacijske poteškoće utiču i na školski uspjeh i ovladavanje znanjima. U tome je od velikog značaja stav učitelja, koji može svojim razumijevanjem i strpljenjem da djetetu bude podrška – zaključuje Boroja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NA PANJIKU OBILJEŽENA 31 GODINA OD HEROJSKE ODBRANE MAJEVICE

Na Panjiku iznad Priboja danas je obilježena 31 godina od odbrane Majevice u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i pogibije 16...

Pedagoški fakultet Bijeljina održao Svečanu akademiju i predstavljanje monografije „Istočnik obrazovanja – 30 godina rada Pedagoškog fakulteta“ (foto)

Večeras je u Bijeljini održana Svečana akademija i predstavljanje monografije Pedagoškog fakulteta "Istočnik obrazovanja - 30 godina rada...

BIJELJINA: Braća Rakić za četvrtu pobjedu Proletera iz Dvorova

Proleter iz Dvorova je u posljednjem meču 5. kola drugoligaškog "Istoka" na svom terenu savladao Budućnost iz Pilice...

Počinje obnova i restauracija Aja Sofije

Turska vlada odlučila je da započne dugo čekanu obnovu i restauraciju nekadašnje pravoslavne crkve Aja Sofija u Istanbulu,...