SVEŠTENIK MIRAN: Crkva nikada nije bila protiv proslavljanja državnih praznika – na vjernicima je da odluče kako će proslaviti 1. maj (video)

Datum:

Share post:

U toku su praznici, u toku je Stradalna nedelja, sutra je 1. maj, pa smo željeli da porazgovaramo sa svještenikom Miranom Gavrilovićem, starješinom Petropavlovskog hrama u Bijeljini kakav je stav Hrišćana kada je riječ o 1. maju i proslavljanju, s obzirom na to da su nam se praznici ove godine približili i „poklopili“.

„Na prvom mjestu da budemo jasni – crkva nikada nije bila protiv proslavljanja državnih praznika, po samim tim i 1. maja. Prvi maj nekako ljudima služi da im bude dan rastraćenja, dan oduška, dan odmora za sav radni narod i to je za poštovanje. Ljudi koji rade trebaju da se odmore. Međutim, ove godine se desilo da praznik 1. maja koincidira sa Velikom strasnom sedmicom, odnosno konkretno sa Velikom sredom. Svi oni koji su hrišćani, pravoslavni hrišćani, moraju negdje da naprave i podvuku paralelu između državnog praznika i onoga što se tradicionalno slavi i ovoga što mi kao Hrišćani proslavljamo, odnosno da shvatimo šta je suštinski nama kao ljudima bitnije. Kada pogledamo šta se desilo na tu Veliku sredu, odnosno da je čovek izdao Boga, koji ga je stvorio, Boga za koga je pre par dana posvjedočio da je i mrtve vaskresavao, Boga koji nas najviše ljubi, koji nas stvara iz ničega i daje nam šansu da budemo neko, da te svoje šanse u životu i svetu iskoristimo, kada se setimo da je to najveći ljudski greh u istoriji postojanja čovjekovoga, onda shvatimo zbog čega mi svaku sredu postimo. Sreda je koja se postije upravo uspomena na ovo izdajstvo Judino ka Hristu“, objasnio je sveštenik Gavrilović za portal Dešavanja u Bijeljini.

On ističe da je na čovjeku da vidi kako će obilježivi Prvi maj, da li će proslavljati i pirovati negde na livadama uz roštilje i pjesme i povike.

„I na taj način se pridružiti tom društvu I Juda, i pilata, i rimskih vojnika koji su razapeli Hrista, ili ćemo negdje u dubokoj smirenosti, povlačenju od ovoga svijeta, utihovanju i preispitivanju samih sebe, ko smo, šta smo, gde idemo, šta možemo da učinimo za sebe i za svet, kako možemo sebe da popravimo, jer su ovo dani velikog i častnog posta, velikog ispitivanja za svakog čovjeka, i velike šanse za preobljenje, odnosno popravljanje i pokajanje svakoga čoveka. Ako razumemo suštinski šta nam je bitnije, onda ćemo svakako kao pravi, a ne nominalni hrišćani, posegnuti za tim da ovu sedmicu ispoštujemo onako kako nam to sveta crkva nalaže. Opet ponavljajući da mi ne imamo ništa protiv nekoga druženja među ljudima, ljubavi među ljudima. Danas je zaista potrebno obradovati se čovjek čoveku, biti zajedno, ali ako to, kao što rekli smo, koincidira sa ovim najvećim hrišćanskim praznicima koji nam poručuju duboku suštinu, da čovek zaista treba da bude čovjek koji voli Boga i voli bližnjega, onda ćemo ostati ovih par dana još, pa ćemo malo u tihovanju i razmišljanju o samima sebi i dubokom postupu sačekati Vaskresenje Hristovo, pa ćemo se toga dana družiti, veseliti, radovati, suštinski, jer je to dan najveće radosti jer je Bog pokazao i trasirao svima put u život večni“, kaže sveštenik Gavrilović i dodao da smatra da najveći vjernici neće imati dilemu kako će provesti 1. maj.

On je objasnio da post ne znači brinuti o hrani i brinuti šta će čovjek da jede.

„Uopšte se ne radi o hrani. Radi se o samoj našoj unutrašnjosti, o našoj introspekciji, o našem samoispitivanju, o našem balansu između duše i tela. Post je zapravo pedagoška mera za svakoga čoveka da preispita svoje unutrašnje postupke. To što ću se ja danas odreći čaše mleka ili nečega mrsnoga to u isto vrijeme poziva da ja razmišljam o svojim postupcima, da li neću ogovarati brata ili kolegu ili komšiju, da li mu neću nešto nažao učiniti. Sve to treba da nas pobuđuje na umerenost u svakom mogućem smislu. Post u pravom smislu te reči znači gladovanje, znači odricanje od svake hrane. Dakle, nećemo praviti tu paralelu da li ćemo mi jesti više ovih ili onih postih namirnica i tako sprovoditi post ili ćemo mi suštinski unutra postiti odričući se samih izvestnih namirnica, tako i izvesnih dela postupaka koji mogu da budu postupci koji povređuju drugi oko nas“, zaključio je sveštenik Gavrilović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Rukometaši Bijeljine osvojili prvo mjesto u austrijskom gradu Deutschlandsberg (foto)

Rukometaši Bijeljine osvojili su prvo mjesto u austrijskom gradu Deutschlandsberg. Generacija 2013/2014 godište Rukometnog kluba Bijeljina osvojila je turnir...

AMIDŽIĆ: Šamac se koristio kao platforma za borbu s republičkim vlastima, to treba promijeniti

Generalni sekretar SNSD-a Srđan Amidžić poručio je da se u prethodnom periodu Šamac koristio kao platforma za borbu...

CIK BiH: Skeneri na Lokalnim izborima i u Bijeljini

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj sjednici odluku o primjeni pilot projekta za lokalne...

JSD Partizan mijenja ime!?

Redovna skupština JSD Partizan održana je na stadionu, u prostorijama Sportskog društva, a jedan od predloga koji je...