iPhone se može hakovati slanjem samo jedne poruke

Datum:

Share post:

Vlasnici iPhonea mogli bi se šokirati kada saznaju koliko su njihovi telefoni ranjivi i kako se lako mogu hakovati.

 
 
 

Appleovi pametni telefoni uopšteno se smatraju sigurnijim od Androida, ali u današnje vrijeme ni jedan uređaj ni servis ne možemo smatrati potpuno sigurnim.

 Nedavno otkriće stručnjaka za bezbjednost Natalie Silvanovič o kojem je govorila na konferenciji Black Hat u Las Vegasu moglo bi šokirati vlasnike iPhonea kada saznaju koliko su njihovi telefoni ranjivi i kako se lako mogu hakovati.

Ona je otkrila sigurnosne propuste u aplikaciji iMessage čijim se iskorištavanjem može preuzeti kontrola nad Appleovim telefonima ili pristupiti privatnim podacima na njima, a korisnike iPhonea najviše može zabrinuti činjenica da im se to može dogoditi a da oni ništa ne naprave.

TESTNA REKLAMA

Naime, kao i u nedavnom slučaju WhatsAppa u kojem su hakeri mogli postaviti špijunski softver na telefone osoba koje bi nazvali, čak i ako te osobe ne odgovore na poziv, za iskorištavanje propusta u iMessageu dovoljno je samo poslati poruku vlasniku iPhonea, pri čemu on ne treba ni otvoriti aplikaciju, tj. poruku da dođe do preuzimanja kontrole nad uređajem ili pristupanja podacima.

Ukratko, neko koga i ne poznate može vam poslati poruku te, i u slučaju da je vi ne vidite, preuzeti kontrolu nad vašim iPhoneom. Prije javne objave ovih propusta Silvanovich je obavijestila Apple, koji je riješio dio propusta, no neke tek još moraju zakrpati, napominju na Wiredu.

Silvanovich je s kolegom Samuelom Großom takav način sigurnosnih propusta počela istraživati nakon što su otkriveni propusti s WhatsAppom te je, proučavanjem iMessagea, brzo pronašla više propusta koji se mogu iskoristiti bez znanja korisnika, dakle slanjem poruke.

 Kao jedan od razloga postojanja spomenutih propusta naglasila je kompleksnost iMessagea i brojne opcije i mogućnosti koje postoje u toj aplikaciji – integrisan je u drugim aplikacijama, od Apple Payja do Airbnba, u njemu se mogu slati Animoji itd., a to sve povećava mogućnost pogrešaka i propusta.

Slične propuste nije pronašla na Androidu, iako vjeruje da takva vrsta sigurnosnih ranjivosti postoji na gotovo svim platformama, a da bi se zaštitili, korisnici uvijek trebaju koristiti posljednje verzije operativnih sistema i aplikacija, iako ni to nije stopostotna garancija zaštite i bezbjednosti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Vasilije Perić čestitao slavu Grada Bijeljina – “Da nastavite velika djela Bijeljine i Semberije“

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić čestitao je građanima i rukovodstvu Bijeljine slavu grada Svetog Pantelejmona. -Velika je čast što...

DIMITRIJEVIĆ, GORAŽDEVAC: Bratska Povelja između Bijeljine i Goraždevca pokazala je dobar put, saradnju i dobru vezu među nama (foto)

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina, večeras je organizovan prijem za delegacije diplomatsko-konzularnih predstavništava i bratskih i prijateljskih gradova....

ĐURĐEVIĆ: Nadam se da ćemo još dugi niz godina slaviti našu slavu sa još više prijatelja (foto)

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina, večeras je organizovan prijem za delegacije diplomatsko-konzularnih predstavništava i bratskih i prijateljskih gradova....

BIJELJINA: Prijem za delegacije diplomatsko-konzularnih predstavništava i bratskih i prijateljskih gradova (foto)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, zajedno sa predsjednikom Skupštine Bijeljina Aleksandrom Đurđevićem i predstavnicima Gradske uprave i drugih gradskih...