ILIĆ: Neophodno povećanje cijene grijanja kako bi Gradska toplana opstala (video)

Datum:

Share post:

Gradska toplana u Bijeljini, tekuću sezonu počela na vrijeme u zakonskom roku, odnosno, 15.oktobra. V.d. direktora Gradske toplane, Dušan Ilić, potvrdio je za portal Dešavanja u Bijeljini, da posjeduju dovoljne količine energenata, te da ukoliko dođe do smanjene temperature, neće imati problem sa nabavkom većih količina uglja.

„Imali smo tu sreću da nam je ostalo uglja od prošle godine, oko 300 tona, tako da smo imali za početak sezone. Potpisali smo i ugovor sa dobavljačem koji je već počeo dovlačiti ugalj, tako da imamo uvijek zaliha oko 200-300 tona što je dovoljno za narednih 10-15 dana. Ukoliko dođe do smanjene temperature, pisali smo urgenciju Rudniku tako da ćemo moći dobiti i veće količine, ako bi bilo potrebno“, rekao je Ilić.

Grijanje Gradske toplane koristi trenutno oko 1.000 korisnika. Ilić napominje da se osjetio značajan pad u odnosu na prethodnih deset godina. Velika konkurencija su im toplotne pumpe.

„Izgubili smo broj korisnika, jer imamo konkurenciju odnosno toplotne pumpe koje su znatno jeftinije, ali nastojimo da priključimo nove objekte. Trebali smo ove godine da priključimo Sud, međutim dokumentacija nije bila na vrijeme, ali za iduću godinu imamo Muzičku školu i Osnovni sud da priključimo, što će znatno poboljšati naše stanje“, rekao je Ilić.

S obzirom na smanjen broj korisnika, Ilić ističe da je u budućem periodu upitan opstanak Gradske toplane, te je neophodno povećanje cijena.

„Do sada nam je opština pomagala zahvaljujući Gradonačelniku, imali smo pomoć i nekako smo uspjevali da premostimo, međutim ukoliko ne dođe do promjene cijene koja nije mijenjana trinaest godina, Toplana ne može biti održiva sa tolikim brojem korisnika i sa ovom cijenom fakturisanja. Mi smo predlagali da cijena bude povećana 25% na postojeću cijenu, međutim taj naš prijedlog nije prošao tako da ostaje i ovu sezonu da grijemo po starim cijenama, a grijanje u Bijeljini je najjeftinije u BiH, što je još jedan pokazatelj da ne možemo biti stabilni, da moramo imati dotacije od opštine ako želimo da ova firma opstane“, objašnjava Ilić.

Jedino što Gradsku toplanu održava u relativno stabilnom stanje jeste solidna naplativost. Dugovanja korisnika iznose oko 15.000, dok su sporna dugovanja oko 30.000KM, koja će sudskim putem biti naplaćena.

Remont u Gradskoj toplani je urađen u skladu sa propisima, te za sada nema kvarova, napominju iz JP „Gradska toplana“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Potresna poruka na spomen-ploči u Zagrebu za brutalno ubijenu srpsku porodicu Zec 1991.

Na zagrebačkom Sljemenu sinoć je otkrivena spomen-ploča i održana komemoracija za porodicu Zec koja je ubijena prije 32...

Na današnji dan PREMINUO Mirza Delibašić

Na današnji dan 2001. godine napustio nas je jedan od najboljih košarkaša ibsportista, Mirza Delibašić. Delibašić je preminuo 2001....

1/8 FINALA KUPA SRPSKE U FUTSALU: KMF Radnik MD Shop u Goraždu

U prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske danas su izvučeni parovi osmine finala Kupa Republike Srpske u futsalu, piše...

City Mall iz Bijeljine u Zvorniku otvorila retail park – ZVORNIK CITY PARK (foto)

U BiH je jučer otvoren još jedan retail park, dio je mreže koja se brzo širi U Bosni i...