MARINKO BOŽOVIĆ, načelnik opštine Istočna Ilidža: Postali smo idealno mjesto za život i investicije

Datum:

Share post:

Ulaganjem u infrastrukturu postali smo moderna lokalna zajednica, a uz to, idealno smo mjesto za miran život, ali i investicije kojih je sve više, što znači da dosta mladih ostaje da radi u našoj opštini i tu formira porodicu.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović te dodao da godišnje više od milion maraka izdvajaju za socijalnu zaštitu, a više od 600.000 maraka za pronatalitetnu politiku.

 – Za svaku bebu dajemo 300 maraka, a prvo novorođenče u godini dobije 1.000 maraka – rekao je Božović.

GLAS: Koji su to kapitalni projekti na području opštine?

BOŽOVIĆ: Za realizaciju kapitalnih projekata ove godine iz budžeta je obezbijeđeno nešto malo manje od 5.000.000 maraka. To je otišlo na izgradnju infrastrukture, za rekonstrukciju Ulice Pavlovića, te povezivanje mjesnih zajednica Mladičko polje i Kula. Izdvojili smo novac i za kupovinu zemljišta za proširenje sportskog centra “Vojkovići”, ali i za prostorije Gradske galerije, kao i projekte kanalizacije i razvoj vodovodne mreže, a ulažemo i u uličnu rasvjetu. Između ostalog, završena je i gradnja spomen-obilježja na Veljinama.

GLAS: Šta je sa izgradnjom srednjoškolskog centra, znamo da imate potrebu za školom?

BOŽOVIĆ: Opština Istočna Ilidža završila je glavni projekat, sve što je u vezi sa izdavanjem dozvole, a sada je na Vladi RS da pomogne izgradnju tog objekta, kao što to radi i u ostalim lokalnim zajednicama. Ukoliko se to ne desi, onda će opština naći investitora, ali mi ovaj objekat moramo u skorije vrijeme uraditi. Nastava se trenutno odvija u prostorijama bivše kasarne. Nadamo se da ćemo dobiti jedan objekat koji će biti na ponos cijele opštine.

GLAS: Šta je još u planu?

BOŽOVIĆ: Opština Istočna Ilidža je moderna lokalna samouprava koja se prilično brzo razvija posljednjih godina. U centralnom dijelu opštine ćemo završiti šetalište “Dr Miodrag Lazić”. Cilj nam je da napravimo i novu zgradu opštine, a dogodine radimo i dvije javne garaže sa parkinzima, jedan u MZ Dobrinja, a drugi u Mladičkom polju, te ćemo na taj način riješiti problem parking mjesta.

GLAS: Istočna Ilidža jedna je od najpoželjnijih opština za investiranje. Ima li tu prostora za nove poslovne zone?

BOŽOVIĆ: Imamo već nekoliko poslovnih zona, a važno je napomenuti da kompanije koje posluju na području naše opštine ostvare promet od skoro 500 miliona maraka. Imamo od 40 do 50 hektara slobodnih površina pokrivenih regulacionim planom namijenjenim za poslovanje. Trenutno imamo najavljena dva velika investitora, a smatram da smo na istoku Republike Srpske lokalna zajednica koja ima najveći potencijal za privredno širenje.

Podrška

GLAS: Kako zadržavate mlade?

BOŽOVIĆ: Trudimo se svim silama da zadržimo mlade. Sufinansiramo boravak u privatnim vrtićima već petu godinu sa 100 maraka. Ne izostaje ni pomoć porodicama sa četvoro i više djece. Sufinansiramo i nabavku sjedalica za novorođenčad, kao i specijalizaciju doktora u bolnici “Srbija”. Obezbjeđujemo stipendije, te pripravnički i stručno usavršavanje mladih i naša podrška nikad neće izostati.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Košarkaši Crvene zvezde osvojili titulu u regionalnoj ABA ligi

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su titulu u regionalnoj ABA ligi. Crveno bijeli su u trećoj utakmici finalne serije pobijedili...

Otvoren prvi sajam ljepote i zdravlja u Bijeljini (foto)

Prvi sajam ljepote i zdravlja pod nazivom „Beyond beauty“ otvoren je  u hotelu „Drina“ u Bijeljini. Sajam će...

ZEKIĆI: SRPSKE ŽRTVE NIKO NE ČUJE – Rezolucija o Srebrenici neće donijeti mir

Rezolucija o Srebrenici neće donijeti mir. Srpske žrtve niko ne priznaje, u takvim okolnostima suživot je gotovo nemoguć....

Gradu Bijeljina donirani kontejneri za mješoviti komunalni otpad, papir, lug, plastiku i staklo (foto)

Gradu Bijeljina su donirani kontejneri za mješoviti komunalni otpad, papir, lug, plastiku i staklo Gradu Bijeljina je isporučena vrijedna...