Gradonačelnik Bijeljine o TRI SASTANKA u Sarajevu (foto)

Datum:

Share post:

Danas, srijeda (14. Decembar 2022.) smo imali tri važna sastanka u Sarajevu, i sutra (četvrtak, 15. Decembar 2022.) ćete kroz objave vidjeti o čemu se radi, napisao je na svom zvaničnom FB nalogu Gradonačelnik Bijeljine. Petrovićev status sa FB naloga prenosimo u cijelosti:

Šta nam donose jučerašnji sastanci u Sarajevu

Koliko puta samo prođemo ulicama našeg grada i sretnemo naše sugrađane/ke za koje znamo da imaju neki vid intelektualnog deficita, ali nisu adekvatno zbrinuti, već su prepušteni sami sebi i ulici? Da li se onda zapitamo kako možemo pomoći ovim ljudima, pomoći im da budu samostalni, društveno-korisni i poštovani u društvu?

Koliko puta samo šetamo ulicama našeg grada i sretnemo dječicu koja prosjače jer su eksploatisana, dječicu koja nemaju redovne obroke, toplu postelju i ne idu u školu?

Jesmo li se pitali kako da im pomognemo?

Nije rješenje da izvadimo iz džepa “milostinju” i da im damo jer time podržavamo njihovu eksploataciju već da pronadjemo sistemska i trajna rješenja koja će našu djecu skloniti sa ulica!

Jučerašnji sastanci imali su za cilj rješavanje ovih problema!

  1. Sumero centar- Na poziv gospodina Harisa Havarića, posjetili smo Sumero centar koji predstavlja multifunkcionalnu organizaciju čija je djelatnost i misija osnaživanje osoba sa intelektualnim poteškoćama ili nekim drugim vidom invaliditeta kroz njihov radni angažman, edukaciju i omogućavanje uslova za samostalan život u zajednici.

Na ovom vrlo konstruktivnom sastanku izrazili smo želju i spremnost da finansijski i strateški podržimo formiranje ogranka Sumero centra u našem gradu te da se na taj način pridružimo i drugim lokalnim zajednicama u našoj zemlji i budemo dio velikog projekta koji za cilj ima osnaživanje osoba sa intelektualnim poteškoćama i invaliditetom uz konstantno podizanje svijesti o značaju ovog projekta. Sljedeći korak je dolazak predstavnika Sumero centra u Bijeljinu, uspostavljanje koordinacije sa Centrom za socijalni rad i konsultacija relevantnih stručnjaka iz oblasti psihijatrije, socijalne medicine i socijalne zaštite!

Saradnja sa Sumero centrom je izuzetna prilika da napravimo veliki korak i pomak kada je rješavanje ovog osetljivog problema u pitanju!

2. Kancelarija Savjeta Evrope – Sastali smo se sa zamjenikom šefa Kancelarije Savjeta Evrope Vahagn Muradyan, voditeljicom ROMACTED programa Majom Grujić, i voditeljem programa „Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u BiH“ Damjanom Jugovićem.

Sastanak je bio prilika za razmjenu iskustava u saradnji između Savjeta Evrope i Grada Bijeljina, kao i da sagovornicima predstavimo naredne korake i planove u razvoju, sa akcentom na Rome i oblast mentalnog zdravlja.

Grad Bijeljina radiće na pilot-projektu inkluzije ljudi sa mentalnim smetnjama.

Dosadašnja saradnja sa Savjetom Evrope kroz ROMACTED program je doprinijela boljoj inkluziji Roma, a Grad će uz podršku ROMACTED programa u narednoj godini raditi na osnivanju prihvatilišta za djecu ulice i djecu u riziku.

Gospodin Muradyan je izrazio podršku Gradu Bijeljina i pohvalio naš rad sa najranjivijim kategorijama, kao i aktivnu saradnju sa Savjetom Evrope. Potvrda dobre saradnje biće njegova posjeta našoj Bijeljini koju uskoro očekujemo.

3. Posjeta Sarajevu je završena sastankom sa direktorom Caritasa Švajcarske Danijelom Bronkalom, a tema sastanka je bila osnivanje/izgradnja prihvatilišta za dijecu u riziku u Bijeljini.

Diskutovali smo o raznim modelima upravljanja prihvatilištem, a bilo je riječi i o tom da Caritas pronađe model za finansijsku konstrukciju kako bi sufinansirao izgradnju.

Izrazio sam zadovoljstvo jer je Caritas spreman za realizaciju ovog projekta, koji je veoma bitan za naš grad!

Mislim da je ovo početak jedne lijepe priče i saradnje jer ujedinjeni možemo učiniti mnogo!

Cilj nam je da djecu sklonimo sa ulica, zbrinemo ih i omogućimo im dostojanstvene uslove života, što bezbrižnije djetinjstvo i ostvarivanje prava na školovanje!

Moramo pokazati odgovornost i prema našim sugrađanima sa intelektualnim deficitom i invaliditetom i učiniti sve da se osjećaju kao ravnopravni članovi lokalne zajednice!

Krajnje je vrijeme da mijenjamo društvo na bolje, da mislimo jedni na druge!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LJUBIŠA PETROVIĆ: Vlast na Bijeljinu gleda samo kao plijen

- Dok su drugi zaduživali ovaj grad i sa nasleđenim dugom od 39 miliona KM, a za ove...

RSS: Delegacija Tasosa posjetila Bijeljinu na poziv turizmologa Jasne Pazarac Savić (foto)

Saopštenje za javnost Republičke stranke Srpske prenosimo u cjelosti: Članica upravnog odbora Turističke organizacije /TO/ grada Bijeljina Jasna Pazarac...

Putinova inauguracija 7. maja

Inauguracija predsjednika Rusije Vladimira Putina biće održana 7. maja, izjavio je predsjedavajući Odbora za ustavno zakonodavstvo i državnost...

VIŠNJIĆ DJELOM SABIRAO ROD: U Ugljeviku svetkovina u čast Filipa Višnjića (foto)

I imenom, i djelom, i riječju, i pesmom, i divnim zvukovima gusala u njegovim rukama, i ljubavlju prema...