GOVEDARICA: SDS je bila i ostala stranka običnog, nacionalno osvještenog čovjeka

Datum:

Share post:

SDS je prije 30 godina stvorio obični čovjek, nacionalno osviješten, koji je imao bojazan da će ostati politički i pravno nezaštićen usled pojave koja je bila vidljiva golim okom a to je hrvatsko-muslimanska koalicija koja se već bila determinisala kao ujedinjeni politički subjekt protivan svakoj vrsti srpskih interesa u Bosni i Hercegovini – istakao je član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica povodom nadolazeće proslave 30 godina Srpske demokratske stranke.
 
„Da kojim slučajem nije formirana Srpska demokratska stranka kao narodni pokret, Srbi bi i dan danas držali Brozovu sliku na zidu i klicali narodno-oslobodilačkoj tekovini koja nas je iz demokratskog poretka odvela u jednopartijski sistem“ – naglasio je Vukota Govedarica.
 
On je kazao da mnogobrojni Srbi intelektualci a članovi Saveza komunista kao i visokopozicionirani srpski oficiri u JNA, nisu bili oduševljeni stvaranjem SDS-a.
 
„Taj intelektualni milje nije vjerovao u novoosnovanu srpsku političku organizaciju. No, treba se prisjetiti da i u Orašcu 1804. godine mnogi narodni knezovi ne žele na čelo ustanka već nalaze uvijek izgovor više da ostanu negdje po strani“ – naglašava Govedarica ističući odvažnost i hrabrost osnivača Srpske demokratske stranke.
 
Govedarica je ponovio da je i te 1992. godine rukovodstvo SDS kao i danas, interese Republike Srpske stavilo ispred interesa svoje političke organizacije i podnijelo veliki teret u stvaranju Republike Srpske.
 
„Između interesa srpskog naroda i interesa najmlađe srpske političke organizacije toga doba, a danas jedine starije od Republike Srpske, SDS je izabrao ovo prvo. Tako se počela rađati i tako se i rodila Republika Srpska, jedina srpska pobjeda u raspadu SFRJ“ – kazao je Govedarica.
 
On naglašava da pod pritiscima međunarodne zajednice i uz pomoć prevrtljivih funkcionera kojima politička ideja nije značila mnogo, SDS je predala vlast SNSD-u, svom političkom takmacu i političkom čedu međunarodne zajednice, koji se i danas vješto prikriva.
 
„Ali i danas, uprkos petanestogodišnjem opozicionom stažu i najprljavijoj kampanji koju protiv nas vode naši politički takmaci, Srpska demokratska stranka stoji na braniku Republike Srpske sa istom snagom i energijom koju smo imali te 1990. kada je postavljen temelj jedne velike ideje koja je nazvana Srpska demokratska stranka“ – zaključuje Govedarica.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...