Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

Datum:

Share post:

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do sada bila muzej.

Svečanom otvaranju džamije za vjernike, poslije 79 godina, prisustvovaće turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan putem video-konferencije, piše list „Sabah“.

Pravoslavna crkva Hora ili Crkva Hrista Spasitelja u polju, podignuta je u četvrtom vijeku, a 1511. godine pretvorena je u džamiju.

U džamiju ju je preuredio Atik Ali-paša, jedan od Bajazitovih velikih vezira, i od tada je u funkciji pod nazivima „Atik Ali-pašina džamija“ i „Karije džamija“.

Mozaici i freske koje se smatraju vrhuncem vizantijske umjetnosti tada su prekriveni slojem maltera.

Zvaničnom odlukom vlasti 2. avgusta 1945. godine građevina je dobila status muzeja i predstavljala je jednu od najposjećenijih turističkih atrakcija iz vizantijskog perioda u Carigradu, uz Aja Sofiju i cisternu Baziliku.

Prije četiri godine, odlukom predsjednika Erdogana ponovo je prebačena u nadležnost Predsjedništva za vjerska pitanja, prenosi „Raša tudej Balkan“.

Tada je i započeta restauracija ovog značajnog istorijskog objekta da bi vjernici opet mogli da se mole u njemu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SDS i PDP: Vlast može donositi odluke i bez opozicije

SNSD i koalicioni partneri imaju većinu i mogu donositi sve odluke bez opozicije, saopšteno je iz SDS-a. Iz SDS-a...

STEVANDIĆ: „Sutra konačna odluka o izborima, opozicija od početka radila sa Šmitom“

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da će konačna odluka o nastupu na lokalnim izborima...

DODIK: „Kukavički čin opozicije“

SNSD se odazvao pozivu na današnji sastanak, jer je zainteresovan za sudbinu Republike Srpske. Rekao je to lider SNSD...

Snažno nevrijeme pogodilo dijelove BiH

Snažno nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim vjetrom i gradom pogodilo je okolinu Mrkonjić Grada, Kneževa, Bugojna i Viteza. Prema najavama,...