Glodari u Semberiji UNIŠTAVAJU USJEVE

Datum:

Share post:

Poljoprivrednicima u Semberiji, od kraja prošle godine, sve više problema na usjevima prave glodari. Najviše ih je na oranicama pod lucerkom, a ima ih i u plastenicima.

 
 
 
 
 
 

U plastenicima već ima glodara i ukoliko se na vrijeme ne postave mamci u aktivne rupe, miševi bi mogli napraviti veliku štetu u rasadničkoj proizvodnji, uništavajući sjeme povrća koje nije jeftino.

Samo jedan par miševa u toku noći može da uništi nekoliko hiljada sjemenki, kažu povrtari.

– Svake godine imamo štetu 3 do 5%. Mi smo već preduzeli neke mjere protiv glodara, razbacili smo otrove prije sadnje. Sadimo uvijek više za onoliko koliko nam odnesu glodari – priča Mladen Lazić, povrtar iz Golog Brda.

Voćari su imali veću štetu prethodnih godina jer nisu obrađivali zemlju između redova voća pa su se glodari namnožili.

– Mi smo se vratili starom dobrom freziranju voćnjaka i odmah se populacija glodara smanjila. Čak su i evropski voćari krenuli sa takvim operacijama – ističe Darko Milošević, voćar iz Tutnjevca.

Najviše glodara ima na oranicama zasijanim lucerkom. Dušan Stjepanović iz Kojčinovca obišao je svoje parcele, ali nije primjetio njihovo veće prisustvo.

– Možda je razlog ova zima bez snijega. Јer oni se ispod snijega griju i više skrivaju. Možda je veliki minus razlog što se puno ne pojavljuju – navodi Dušan.

Hemijske mjere suzbijanja treba obaviti na parcelama gde brojnost prelazi prag štetnosti mamcima na bazi cinkfosfida i bromadiolona.

Mamce je potrebno stavljati u naseljene, aktivne rupe i zatrpati ih.

– Po jedan meki ubmamac ubacimo u rupu, zatrpamo ga zemljom i tako vršimo uništenje. Ako je neki jak napad ne moramo primjenjivati hemijska sredstva za uništenje glodara. Možemo jednostavno praviti drvo u obliku slova T gdje će ptice da se odmaraju i gdje će one da vrše uištenje prirodnih neprijatelja, miševa i voluharica – objasnio je agronom Stanko Tadić.

Suzbijanje glodara je potrebno izvršiti kako na parcelama, tako i na međama, njivskim putevima i u blizini parcela gdje se uočavaju rupe od glodara.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: rtrs.rs

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...