U Domu zdravlja Bijeljina počela je, ponovo, sa radom Škola za trudnice sa ciljem da pruži psihofizičku pripremu trudnica.

„Mi smo počeli sa Školom za trudnice još 2019. godine, međutim, kada je počela pandemija COVID-19, morali smo da prekinemo zbog epidemioloških preporuka i mjera. Ove godine, 10. aprila smo ponovno počeli sa školom za psihofizičku pripremu trudnica u okviru Doma zdravlja Bijeljina. Škola se održava dva puta sedmično u prostorijama Doma zdravlja Bijeljina i to sredom i četvrtkom u trajanju od 90 minuta. Što se tiče škole za psihofizičku pripremu trudnica, ona podrazumijeva da školu vode sertifikovane medicinske sestre i instruktorke koje su završile edukaciju u Beogradu u licenciranoj školi za psihofizičku pripremu trudnica. Pored medicinske sestre, koja obavlja taj posao vođenja Škole, tu u svakom terminu imamo i jednog predavača koji vrši teoretski dio – upoznavanje trudnica iz svoje oblasti. Jednom sedmično predavanje održava ginekolog, zatim dječiji psiholog, preventivna stomatologija i pedijatrija“, rekao je Bojan Stević, ginekolog Doma zdravlja Bijeljina.

Kako je objasnio, sama Škola je koncipirana iz dva dijela.

„Prvi dio se sastoji iz vježbi sa kojima se trudnice upoznaju kako bi svoj porođaj, a isto tako i sve ono što ih očekuje i prije porođaja, u toku porođaja i poslije porođaja, mogle lakše da podnesu i da budu edukovani u smislu da zna i šta ih očekuje i da normalno i u svom interesu, interesu svoje bebe tako se i ponašaju. Drugi dio je koncipiran za predavanje, odnosno teoretski dio, u kome svako iz svoje oblasti daje određene savjete i informacije vezano kako u trudnoći, tako u toku porođaja i za svu postpartalnu njegu kako bebe, tako i majke“, objasnio je dr Stević.

Kapacitet škole, odnosno tog jednog termina je između šest i osam trudnica i one mjesečno pohađaju školu u osam termina.

„Ukoliko se radi o visokorizičnoj trudnoći iz bilo kog razloga, te trudnice mogu da pohađaju školu – onaj teoretski dio. Mogu da normalno sve posmatraju, jer će im to trebati u toku porođaja. Školu za trudnice mogu da pohađaju svi, nevezano da su registrovani u Domu zdravlja, ili su sa teritorije Ugjevika, Lopara, Brčkog… Škola za trudnice pohađa se od 24. nedelje trudnoće. Usluga je komercijalna, košta 35 KM za tih osam termina“, naveo je dr Stević.

Prema njegovim riječima, za šest do sedam mjeseci 2019. godine, kroz Školu je „prošlo“ oko 300 trudnica.

„One trudnice koje su prošle Školu, rekle su da su mnogo lakše prošle kroz sve te stvari koje su vezane i za početak porođaja, sam porođaj i pospartalnu njegu. U tom nekom ambijentu Škole, imaju i pokazne vježbe i rad sa lutkom i sa loptom i sve ono što im je potrebno da bi se olakšao period završetka trudnoće, porođaja i postpartalno“, istakao je dr i rekao da već ima dosta zainteresovanih trudnica za pohađanje ove škole.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име