ĐURIĆ: Ove godine biće upisano 970 srednjoškolaca

Datum:

Share post:

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Dušan Đurić izjavio je da će u šest srednjih škola na području grada biti upisano oko 970 učenika, te da će biti mjesta za sve one koji su završili deveti razred osnovne škole.

-Muzička škola upisuje jedno odjeljenje od 20 učenika, dok druge srednje škole upisuju 24 učenika po odjeljenju, a planirano je ukupno 40 odjeljenja. Imali smo podatak da je nešto više djece završilo devete razrede na području Bijeljine, nego što je predviđeno planom upisa, međutim, svaka škola može da se obrati Ministarstvu prosvjete sa zahtjevom za proširenje odjeljenja, tako da će svi đaci sigurno biti upisani’’, rekao je Đurić.

On je naveo da određeni broj srednjoškolaca u Bijeljinu dolazi iz drugih sredina, kao i oni koji igraju za sportske klubove iz Semberije. 

Kada je riječ o Ekonomskoj školi, čiji je Đurić direktor, ova obrazovna ustanova upisaće pet odjeljenja u oblastima Ekonomija, Pravo i Trgovina.
-Prošle godine upisali smo šest odjeljenja, a ove smo planirali za jedno odjeljenje manje. Zanimanja su – poslovno-pravni tehničar, ekonomski tehničar, bankarski i trgovački tehničar. Veliki je interes budućih srednjoškolaca, sigurno bismo mogli da upišemo odjeljenje više nego što je planirano’’, istakao je Đurić.

TESTNA REKLAMA

Govoreći o sve većem odlasku stanovništva na rad u inostranstvo i iseljavanju cijelih porodica, on je naglasio da oscilacije u broju srednjoškolaca na području grada Bijeljina nisu velike.

-Nekada je u srednje škole upisivano 1.100 učenika, a danas je taj broj 970. Ipak, i dalje je to mala razlika koja se ne odražava znatno na upisnu politiku na teritoriji grada, niti na kapacitete i potrebe škola. Migracioni tokovi su pojava koju moramo da prihvatimo, ali i da joj odgovorimo tako što ćemo pratiti potrebe tržišta rada’’, dodao je Đurić.

Komentarišući odluku da u Poljoprivrednoj školi ove godine ne bude upisano odjeljenje frizera, on je rekao da je o toj odluci razgovarao sa direktorom škole, koji mu je iznio argumentovane razloge.
-Čini mi se da se u vezi sa ovim pitanjem razvila nepotrebna polemika. Direktor Poljoprivredne škole me  obavijestio da se na Birou rada nalazi 200 frizera, te da je uvedena i prekvalifikacija, tako da smo se saglasili da pauziramo jednu godinu, a već naredne ponovo će biti upisano odjeljenje frizera. Poljoprivredna škola ne može odustati potpuno od školovanja ovog kadra, pogotovo zbog toga što su povukli određena sredstva za realizaciju praktične nastave, ali upis svake druge godine, ili po potrebi, je zaista prihvatljiv’’, naveo je Duško Đurić.                

​Izvor: semberske.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dom zdravlja Bijeljina obavlja davanje četvrte doze vakcine protiv korona virusa

Saopštenje Doma zdravlja Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Obavještavamo Vas da se u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina obavlja davanje...

Gradonačelnik Petrović donirao 283 književna djela JU Narodna biblioteka “Filip Višnjić“

Svake godine u okviru Pantelinskih dana Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom pokloni Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ određen...

PODJELOM DIPLOMA POLAZNICIMA ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA ŠKOLA PLIVANJA

Za šezdeset osmoro djece sa područja opštine Lopare podijeljene su diplome o završenoj školi plivanja koju je na...

Protivgradne rakete spriječile veću štetu na usjevima

Ispaljivanje protivgradnih raketa nije uzrok suše u Republici Srpskoj, kao što tvrdi predsjednik Udruženja mljekara Vladimir Usorcac, već...