DAŠNICA SREĐENA-SEMBERCI se raduju šetnji nakon dvije godine radova

Datum:

Share post:

Rekonstrukcija glavne kanalske mreže, Majevičkog obodnog kanala, privodi se kraju. Drinska voda puštena je kroz kanal nakon okončanja dvogodišnjih radova, a kompletan projekat vrijedan 5,5 miliona maraka, biće završen u narednih petnaestak dana.

Građani Bijeljine raduju se završetku radova. Smatraju da će uređen kanal uljepšati grad i predstavljati odlično mjesto za odmor i rekreaciju.

Prvobitna trasa će biti produžena za 500 metara, tako da će uređeno korito kanala dobiti i stanovnici naselja Zair. Ukupna dužina uređenog, majevičkog obodnog kanala biće 2,7 kilometara.

-Izvođač radova, građevinsko preduzeće „Buk promet“, prije nekoliko dana je izašao iz korita, radovi su završeni tako da je voda puštena, a u narednim danima ćemo pojačavati protok. Uradiće se i galerije, postaviti svjetiljke, klupice i ostali prateći sadržaji duž trase od dva kilometra – kaže direktor JU „Vode Srpske“ Miroslav Milovanović.

Kredit
Sredstva iz kredita Evropske investicione banke koji je obezbijedila Vlada RS dio su projekta „Hitne mjere zaštite od poplava“ vrijednog 55 miliona evra.

Ozren Đurić iz JU „Vode Srpske“ pojašnjava da se osim uređenja majevičkog obodnog kanala radi i regulacija kanala Glogovac u naselju Pučile u dužini od dva kilometra.

TESTNA REKLAMA

-Rekonstrukcija i proširenje kanalske mreže su od ogromnog značaja za zaštitu užeg gradskog jezgra od brdskih voda. Planirana je i izgradnja parapetnih zidova i nasipa – rekao je Đurić.

On je podsjetio da JU „Vode Srpske‘“ učestvuje i u drugim projektima na semberskim vodotocima, poput uređenja korita rijeke Janje i da ih uskoro očekuje i početak najvećeg projekta – izgradnja Drinskog nasipa.

Gomile smeća
Uprkos angažovanju nadležnih ružna navika nesavjesnih građana da odlažu smeće na mesta koja za to nisu predviđena, ne može se lako iskorijeniti. Sve smeće koje se baca u kanale pored puta, ukoliko se ne očisti, završava u kanalima.

Tako je, nažalost, česta slika prethodnih godina bila i gomile smeća, kabastog komunalnog otpada, pa čak i uginule životinje u kanalu. Semberci, prije svega oni koji žive u neposrednoj blizini kanala nadaju se da će novi izgled kanala doprinijeti i većoj zaštiti životne sredine.

Sa odobravanjem gledaju na uređenje kanalske mreže.

-Mnogo je lijepo sada. Još kad urade te klupe i ostalo što je planirano, imaćemo gdje provesti ljetne večeri. Kada bi svi građani bili savjesni i prestali da bacaju otpad i zatrpavaju ovaj kanal mogli bi da budemo ponosni na ovaj projekat. Na nadležnim inspekcijama je da to spriječe. Povećanje mjera nadzora i kazni bi sigurno dalo efekta – kaže Bijeljinka Lena Vukadin.

U Komunalnoj policiji Grada Bijeljina kažu da redovno kontrolišu ovaj reon upravo kako bi spriječili nesavjesne građane da zagađuju životnu sredinu. Podsjećaju da je prije nekoliko godina pokrenuta inicijativa za postavljanje nadzornih kamera, ali da ovaj projekat nije realizovan zbog nedostatka novca.

Kazne za one koji prljaju
Za nesavjesne građane koji ne poštuju odluku o komunalnom redu, predviđene su i kazne. One za pravna lica iznose od 1.000 do 1.500 KM, odgovorna lica u pravnom licu od 250 do 300 KM i fizička lica od 150 do 200 KM. Komunalna policija Grada Bijeljina godišnje obavi više hiljada kontrola i naplati više stotina kazni.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...

AGRO SAVJET: Kako osušiti i čuvati origano

Sušenje origana nije zahtjevan postupak, ali je potrebno držati se određenih pravila sušenja. Origano je mediteranski začin intenzivnog mirisa...