DANAS JE KRSTOVDAN – evo koji običaji se vezuju za ovaj praznik

Datum:

Share post:

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili vjeru na samom početku hrišćanske propovijedi.

Praznik se vezuje za slavu krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen Jovanu Krstitelju, koji je krstio Hrista u rijeci Jordanu.

Zimski Krstovdan slavi se uoči Bogojavljenja i spada u nepokretne praznike. U kalendaru SPC nije obilježen crvenim slovom, za razliku od Krstovdana koji se slavi 27. septembra, kao uspomena na pronalaženje Časnog krsta, na kojem je na Golgoti razapet Isus Hristos.

Odlazak u crkvu po svetu vodu, paljenje sveća za zdravlje i molitva, spadaju u obavezne radnje svakog vjernika na ovaj veliki praznik. 

TESTNA REKLAMA

U hramovima se na Krstovdan služi liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, uz osveštanje vode. Vodica se se poslije osveštanja dijeli vjernicima i, prema običaju, radi zdravlja, čuva u kućama.

Na Krstovdan se drži strogi post, na vodi. To je običaj svakakog pravog vjernika u Srbiji koji poštuje pravilo – „Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”.

U našem narodu ovaj praznik praćen je i  običajima i vjerovanjima, koji se od davnina poštuju.

U crkvi se tog dana krst stavlja u vodu, i ako se voda smrzne očekuje se dolazak rodne godine, a ako se voda ne smrzne, vjeruje se da će godina biti oskudna.

Običaj je da se na Krstovdan osvešta bosiljak, biljka za koju se vjeruje da osnosi negativnu energiju.
Prema običajima, na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

GRADONAČELNIK Bijeljine ODBIO da se pozdravi sa ministrom Pašalićem u rodnom Crnjelovu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, zajedno sa ministrom komunikacija i transporta BiH, Vojinom Mitrovićem i...

Premijer Srpske pozitivan na korona virus

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozitivan je na virus korona (SARS-CoV-2). Premijer Višković ima blage simptome virusa i...

Donijeta odluka o usvajanju i provođenju Plana integriteta u Osnovnom sudu u Bijeljini

Na osnovu Smjernica za izradu i provođenje plana integriteta u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, koje je usvojio...

Večeras Pantelinsko duhovno veče u Bijeljini

U okviru tradicionalne manifestacije Pantelinski dani, u ponedeljak 8. avgusta, u 20 časova, u velikoj sali Centra za...