Crnadak u BIJELJINI: Nedopustiva dešavanja oko formiranja vlasti

Datum:

Share post:

Potpredsjednik PDP Igor Crnadak izjavio je danas da su nedopustiva dešavanja oko formiranja vlasti na nivou BiH i u Federaciji BiH, da to traje previše dugo i stvara političke tenzije u čitavoj zemlji.

– Pozivamo da se vlast formira što prije, odgovornost za to je prije svega na tri stranke koje su taj proces započele i već formirale rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH, ali je neophodno da se taj proces sada dovede do kraja – rekao je Crnadak nakon stranačkog sastanka u Bijeljini.

On je naveo da PDP ne učestvuje u tim razgovorima i ni na koji način ih ne dovodi u pitanje, niti stvara bilo kakve prepreke.

Odgovarajući na pitanja novinara, Crnadak je rekao da po zakonodavstvu, nažalost, nema ograničenja za sadašnje stanje u BiH, navodeći primjer Mostara koji je 11 godina bez izbora.

TESTNA REKLAMA

– Stari Savjet ministara radi dok se ne izabere novi i teoretski to može da traje u nedogled, ali stav PDP-a je da zbog građana u Republici Srpskoj i FBiH vlast treba da se formira što prije i da u punom kapacitetu počnu da rade nova Vlada Federacije i novi Savjet ministara – poručio je Crnadak.

On je rekao da nije ugroženo finansiranje na nivou BiH, da će to biti na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara u utorak, 2. jula i da vjeruje kako će proći.

Govoreći o djelovanju srpskih stranaka na nivou BiH, Crnadak je naveo da postoje dva suprotstvljena bloka koja su na istoj poziciji oko ključnih stvari za Republiku Srpsku – teritorije, nadležnosti, uloge unutar BiH, važnih pitanja poput entitetskog glasanja.

– To je dobro i biće važno da to demonstriramo i u parlamentu, jer će vrlo brzo doći situacija gdje će u parlamentu trebati 10 glasova protiv nečega što nije dobro. Odgovornost je velika na svakome, a mi ćemo svoj dio odgovornosti ponijeti – rekao je Crnadak.

Što se tiče NATO, Crnadak kaže da je stav PDP-a da je loše po Srpsku da u jednom momentu kaže “mi to nećemo” za međunarodne obaveze koje preuzme.

– To se odnosi na saradnju sa NATO i posebno na provođenje MAP, a rješenje je u tome da se pronađe način kako ispoštovati međunarodne obaveze i zaštiti interese Republike Srpske, a mislim da se to može – ocijenio je Crnadak.

Crnadak je u Bijeljini razgovarao sa rukovodstvom i aktivistima Gradskog odbora PDP i opštinskih odbora ove stranke u Izbornoj jedinici šest na temu situacije u tim stranačkim odborima i pripreme za Sabor PDP 28. septembra u Banjaluci.

Potpredsjednici PDP i predsjednik Gradskog odbora stranke u Bijeljini Slaviša Marković rekao je novinarima da u ovom gradu i ovoj izbornoj jedinici PDP ima tradicionalno dobre rezultate za koje očekuje da će biti još bolji na narednim izborima.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...