Crna Gora: Mogu gej brakovi, ali bez usvajanja djece

Datum:

Share post:

Vlada Crne Gore utvrdila je Nacrt zakona o životnom partnerstvu istospolnih parova, koji će početi da se primjenjuje godinu od usvajanja u Skupštini.
 

Predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Marović kazala je da se ovim aktom istospolnim parovima daju prava koja se heteroseksualcima podrazumijevaju, ali im ipak neće biti omogućeno roditeljstvo, starateljstvo i usvajanje djece. 

"Ovaj zakon se odnosi prije svega na zajednički život osoba istog spola i na sva ona prateća prava i obaveze koja iz toga proizlaze. Najveći dio prava i obaveza iz ovog akta proizlaze iz prava i obaveza koji se podrazumijevaju za heteroseksualne parove i predstavljaju dio našeg svakodnevnog života. Najveći dio akta je posvećen pravnim dejstvima, i to posebno je normirano izdržavanje između partnera, imovinskopravni odnosi, odnosno pravo na posebnu i zajedničku imovinu, kao i pitanja međusobnog nasljeđivanja i porezni status u smislu povlastica koje proizlaze iz zajedničkog života", navela je Radošević-Marović.

Ona je dodala da će istospolni partneri moći da ostvaruju prava iz zdravstvene i socijalne zaštite.

U NVO sektoru koji se bavi promocijom ljudskih prava pozdravili su donošenje ovog akta i kažu da je usvajanjem prijedloga zakona Vlada istupila još jedan korak mimo deklarativnog, a na poslanicima je da njegovim usvajanjem pokažu da zaista brane interese svih građana Crne Gore, bez obzira na različitosti.

TESTNA REKLAMA

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...