CENTAR ZA SOCIJALNI RAD BIJELJINA: Više od 200 djece sa različitim oblicima devijantnog ponašanja

Datum:

Share post:

Centar za socijalni rad u Bijeljini registrovao je tokom prošle godine više od 200 djece i maloljetnika sa različitim oblicima devijantnog i asocijalnog ponašanja, od kojih je 39 maloljetnika u sukobu sa zakonom.

„Maloljetnička delinkvencija i problemi u ponašnju djece pojavljuju se na sve nižem uzrastu djeteta i determinisani su različitim biološkim i društvenim faktorima. Posebno je važan uticaj porodice i socijalne sredine, pa se osnivanje savjetovališta za porodicu nameće kao jedna od mogućih usluga u zajednici koju u narednom periodu treba promovisati i razvijati“, ocjenjuju stručnjaci Centra.

Prema izvještaju Centra za 2022. godinu, šest maloljetnika počinilo je krivična djela krađa i teška krađa, tjelesne povrede i pokušaja polne ucjene, 36 maloljetnika izvršilo je prekršaj, od kojih je 20 iz oblasti javnog reda i mira, a 16 iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

U prošloj godini maloljetnicima je izrečeno 27 vaspitnih mjera, od toga jedno upućivanje u vaspitno popravni dom, jedna mjera obaveznog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, 20 sudskih ukora, jedna mjera pojačanog nadzora roditelja, četiri vaspitne mjera pojačanog nadzora organa starateljstva, te 12 drugih sudskih odluka kao što su naredbe o nepokretanju postupka, načelo oportuniteta, odbacujućih rješenja.

„Radom na terenu, te opservacijom i procjenom ličnosti, porodičnih i socijalnih prilika dolazimo do podataka da je riječ o djeci i mladima koji su konzumenti psihoaktivnih supstanci, koji ne pohađaju školu, agresivno se ponašaju, skloni su tučama, vrše krivična djela, imaju psihičkih problema“, navedeno je u izvještaju.

Stručnjaci Centra za socijalni rad u Bijeljini ističu da rad sa takvim licima zahtijeva multidisciplinarni pristup i nerijetko liječenje, koje je samo po sebi izazov jer ne postoje zdravstvene ustanove tog tipa na području Republike Srpske.

„Karakteristično je da nema krivičnih djela vezanih za promet i proizvodnju ili zloupotrebu droge kod maloljetnika, iako podaci sa terena ukazuju na drugačije stanje. Korištenje psihoaktivnih supstanci je fenomen sa kojim se ovo društvo suočava u ozbiljnom broju slučajeva i on utiče na pojavu drugih oblika devijantnog ponašanja u 2022. godini“, navode iz bijeljinskog Centra za socijalni rad.

Uočeno je da su problemi maloljetnika sve složeniji i da zahtijevaju institucionalnu brigu, posebno u slučajevima kada mjere pojačanih nadzora nemaju efekat, uz ocjenu da se mladima u okviru izrečenih mjera i postojećih ustanova ne nude programi u kojim bi mogli aktivno učestvovati, a kao razlozi za to navedeni su nedostatak stručnog kadra, nedostatak savjetovališta, klubova za mlade, različitih programa u zajednici.

„Saradnja sa porodicom i motivisanost samog maloljetnika su, takođe, na niskom nivou“, ocijenjeno je u izvještaju.

Upoređujući podatke nekoliko godina unazad, primjećuje se niži broj maloljetnih izvršilaca krivičnih djela, posebno težih, dok je daleko veći broj djece i mladih koji ispoljavaju različitu fenomenologiju asocijalnih obrazaca ponašanja i devijantnog ponašanja koja nisu krivična djela.

Kako je navedeno, fenomenologija izvršenja krivičnih djela sada je značajno uslovljena modernim tehnologijama, društvenim mrežama i uticajem medija, kao i tranzicijom kroz koju prolazi čitavo društvo i savremena porodica.

U toku 2022. godine Centar za socijalni rad sarađivao je sa srednjim školama u Bijeljini na rješavanju različitih problema djece i omladine kroz projekat „Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza“, koji realizuje Republički pedagoški zavod, uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Prema godišnjem izvještaju, Dnevni centar za djecu u riziku u Bijeljini je tokom prošle godine radio sa 42 korisnika, po 21 ženskog i muškog pola, od kojih 29 osnovaca, a 13 korisnika srednjoškolske dobi.

Broj korisnika povećan je za 24 odsto u odnosu na 2021. godinu.

U izvještaju je navedeno da je Centar za socijalni rad u Bijeljini u prošloj godini pružio više od 300 usluga duševnim bolesnicima, u 80 slučajeva radili su sa alkoholičarima, u 780 slučajeva na rješavanju narušenih porodičnih odnosa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...

GRAD BIJELJINA: „Izabrani najpovoljniji ponuđači za zaprašivanje komaraca, košenje putnih pojasa i uklanjanje ambrozije

Saopštenje Gradske uprave Grada Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Najzad izabrani najpovoljniji ponuđači za zaprašivanje komaraca, košenje putnih pojasa i...

ĐURĐEVIĆ: Uspjesi su posljedica dugogodišnjeg kvalitetnog rada u OK „Radnik“ (foto)

Povodom novog velikog uspjeha bijeljinskog sporta, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević danas je organizovao prijem za igrače...