BIJELJINA: Završna konferencija u okviru projekta “Vrtić je i moje pravo“

Datum:

Share post:

U Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ održana je Završna konferencija Projekta „Vrtić je i moje pravo“, koji je u ime Grada Bijeljina realizovao Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije u saradnji sa JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ i u partnerstvu sa udruženjima građana „Otaharin“ i „Porodični krug“.

Ankica Todorović, šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije istakla je da su partneri imali ključnu ulogu, kada je riječ o stručnom dijelu, jer je, prije svega, partnerstvo značaj ovog projekta. Cilj projekta je da se poveća obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

„Grad Bijeljina želi do 2030. godine da ostvari povećanje obuhvata djece, odnosno, da minimalno 50% djece bude uključeno u predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Ovim projektom smo doprinijeli jednim malim dijelom, ali trudićemo se da pronađemo način da ovaj projekat učinimo održivim, tako što ćemo pokušati da ovakve aktivnosti uvrstimo u redovne“, rekla je Todorovićka.

Slaviša Vujanović, direktor JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji projekta i poručio da će u narednom periodu uložiti napore na održivosti programa „Vrtić je i moje pravo“.

„Nastojaćemo da kroz slične aktivnosti povećamo obuhvat djece u predškolskom vaspitanju i obrazovanju na području Grada Bijeljina , odnosno, da pomognemo prevashodno djeci koja nisu u mogućnosti da plaćaju boravak, s obzirom da predškolsko vaspitanje, nažalost, nije besplatno“, rekao je Vujanović.

Kroz realizaciju projekta, opremljena je kuhinja vrtića na području MZ „Ledinci“ gdje će se vršiti priprema i isporuka hrane.

„Čuvamo porodicu kao stub našeg društva – čuvajući porodicu, čuvamo našu Bijeljinu i našu Republiku Srpsku“

Danica Mojić, ispred udruženja „Porodični krug“ poručila je da je predškolsko obrazovanje izuzetno značajno za razvoj najmlađih, s obzirom da uključivanje djece u vršnjačku grupu daje brojne prednosti za budući život.

Mojićka je istakla da Udruženje „Porodični krug“ ima misiju i viziju da podrži porodicu, te su kao partneri u projektu „Vrtić je i moje pravo“ doprinijeli unapređivanju partnerstva sa porodicom kroz radionice „Različitost je naše bogatstvo“ i „Moje pravo je da imam prava“ gdje su roditelje upoznali sa važnim temama koje se tiču rasta i razvoja predškolske djece.

Bojana Jovanović, programski direktor Udruženja građana „Otaharin“ koje je takođe jedan od partnera, istakla je da je projekat „Vrtić je i moje pravo“ zapravo kruna dugogodišnje saradnje Gradske uprave Grada Bijeljina, vrtića „Čika Jova Zmaj“ i udruženja „Otaharin“.

Ona je naglasila da je uključivanje djece u predškolsko obrazovanje iz socijalno ugroženih kategorija, posebno romske djece, posebno bitno, jer im daje dodatne vještine, imaju mogućnost da uče jezik većine, da se socijalizuju sa svojim vršnjacima i mnogo lakše se kasnije uključuju u osnovno obrazovanje.

„Mi smo kroz ovaj projekat identifikovali 32 djece u dobi od tri do šest godina, njih 15 je bilo aktivno uključeno u ovaj program i primijetimo velike pomake, kako na polju socijalizacije djece, tako i na odzivu roditelja“, kaže Jovanovićka.

Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Grada Bijeljina izrazio je zahvalnost svim učesnicima i dodao da je obaveza Gradske uprave da zajedno sa partnerima obezbijedi održivost projekta i izdvajanja na godišnjem nivou, za koje je potrebno 19.600KM imajući u vidu i plate vaspitača.

„Čuvamo porodicu kao stub našeg društva – čuvajući porodicu, čuvamo našu Bijeljinu i našu Republiku Srpsku“, poručio je Petrović.

„Kroz projekat „Vrtić je i moje pravo“ obuhvaćeno je 70 djece iz socijalno ugroženih porodica, odnosno 20 romske djece, 30 djece iz porodica sa posebnim socijalnim statusom i 20 djece sa liste čekanja vrtića „Čika Jova Zmaj“.

Projekat „Vrtić je i moje pravo“  podržan je sredstvima Finansijskog  mehanizma za podršku projektima integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj, koji je uspostavljen kroz zajedničku  saradnju Ministarstva finansija RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, IRB RS, Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Ukupna vrijednost projekta iznosi 68.438KM, od čega je donacija 50.644KM, a učešće Grada Bijeljina 17.793KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Istorijski uspjeh matematičara iz BiH, iz Bugarske donijeli pet medalja

Mladi matematičari iz Bosne i Hercegovine zablistali su u Bugarskoj, na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (BMO 2024), jednom od...

Dodik čestitao Vučeviću: Radujem se saradnji, jer je iskreni prijatelj Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Milošu Vučeviću na izboru za predsjednika Vlade Srbije. - Čestitam Vučeviću izbor...

Selak uputio čestitku premijeru Srbije Milošu Vučeviću

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak uputio je čestitku novoizabranom predsjedniku Vlade Republike Srbije Milošu Vučeviću, kojem je...

Skupština izglasala novu Vladu Srbije

Skupština Srbije izabrala je novu Vladu Srbije na čelu sa predsjednikom Milošem Vučevićem. Za novu vladu glasalo je 152...