''Batagon“ se definitivno POVLAČI iz Srpske

Datum:

Share post:

Firma „BAT Hotel“, u vlasništvu „Batagon Internationala“ iz Švajcarske, prodala je svoje potraživanje od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju.
 

Radi se o potraživanju koje je prošle godine „BAT Hotel“ kupio od Zavoda za zapošljavanje RS u iznosu od 68.136 KM. To potraživanje sada je ustupio Aleksandru Grabežu iz Šekovića i o tome obavijestio sud.

Firmu „BAT Hotel“ osnovao je „Batagon International“ kada je kupio hotel „Bistrica“ na Jahorini. Kupovina hotela bila je uslov da bi mogao da kupi većinu potraživanja institucija i preduzeća Republike Srpske prema FG „Birač“ i preuzme tu fabriku, a sa njom i upravljanje profitabilnom kćerkom firmom  “Alumina”.

U martu 2019. godine “Batagon” je kupio potraživanja Ministarstva finansija, Poreske uprave RS, Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, te “Elektro-Bijeljine” prema FG „Birač“ u iznosu od 43 miliona KM.

Međutim, kada je trebao da uplati taj iznos,  „Batagon“ je odustao, navodeći kao razlog veliki spor koji je FG “Birač” izgubila. Radi se o sporu sa “Pavgordom” u iznosu od 122 miliona KM.

Nakon toga je Vlada RS raskinula ugovor sa „Batagonom“, a ta kompanija je odustala od plana da rekonstruiše hotel „Bistrica“, te je u jeku pandemije virusa korana, u aprilu prošle godine, otpustila sve radnike hotela. Odustala je i od preuzimanja nekadašnje Pavlović banke.

Prodajom i kupljenih potraživanja Zavoda za zapošljavanje od Fabrike glinice „Birač“, „Batagon“ očito odustaje od bilo kakvih investicija u RS.

Inače, za kupovinu potraživanja Srpske od Fabrike glinice do sada je bilo zainteresovano nekoliko kompanija, ali Vlada još uvijek nije prihvatila nijednu ponudu.

Pored “Batagona”, za otkup potraživanja su ranije zainteresovane bile i kompanije “AluChem” iz SAD-a i „Metal Investments Limited“ braće Mile i Mladena Sekanića iz Londona, te „Boksit“ iz Milića, a u igri su se našli i „Galens“ iz Novog Sada i „Pavgord“ iz Foče.

Među posljednjim ponudama predata je ponuda američke kompanije „AluChem“, u februaru prošle godine. Tada je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao da postoji finalni dogovor oko „Alumine“ sa jednom američko-kanadskom kompanijom. Međutim, o ponudi „AluChem“ Vlada RS se nikada nije oglasila.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VUČIĆ: Nacionalni stadion će biti jedan od tri najljepša u Evropi – daćemo narodu da izabere ime

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Nacionalni stadion mora da bude završen do 1. decembra 2026....

Mještani Gornjeg Crnjelova kod Bijeljine ujedinjeni oko dobrih dijela u Vaskršnjem postu

Za vrijeme Vaskršenjeg posta, veliki broj hrišćana pridržava se posta, kada je riječ o hrani, međutim, manji je...

Sutra obilježavanje 32 godine od osnivanja ’’GARDE PANTERI’’ (foto)

U Bijeljini će sutra (četvrtak, 02. maj 2024.) biti obilježeno 32 godine od osnivanja ’’GARDE PANTERI’’. Garda Panteri je...

SPASOJEVIĆ: Za četiri mjeseca TSVJ imala 147 intervencija

Teritorijalna spasilačko-vatrogasna jedinica Bijeljina imala je u prva četiri mjeseca 147 intervencija, što je za 55 više nego...