BANJALUKA: Bankarka SKINULA 170.000 KM sa računa klijenata, osuđena na 18 mjeseci

Datum:

Share post:

Osnovni sud u Banjaluci osudio je na 18 mjeseci zatvora bivšu šeficu poslovnice „Adiko“ banke Suzanu Radulj zbog pronevjere 170.000 KM.

Prema presudi koja je u posjedu portala Srpskainfo Raduljeva, inače po zanimanju upravnopravni tehničar, je kao šefica poslovnice banke u banjalučkom naselju Lauš, gotovo četiri godine „skidala“ sa računa klijenata novac. Ukupni iznos na kraju je dostigao cifru od vrtoglavih 87.000 evra, protivrijednosti 170.000 KM.

Ono što je najzanimljivije u čitavom slučaju jeste da mediji do danas nisu ni znali za ovaj slučaj.

Prema presudi, Raduljeva je dužna vratiti „Adiko“ banci a.d. Banjaluka iznos koji je pronevjerila, te platiti troškove suđenja. Presuda bivšoj šefici poslovnice izrečena je nakon što je na ročištu u Osnovnom sudu u Banjaluci priznala krivicu.

TESTNA REKLAMA

Istragom je utvrđeno da je Raduljeva u 35 navrata skidala novac sa štednih računa klijenata i to u vremenskom periodu od 3. septembra 2013. godine do 23.novembra 2017. godine. Prilikom uzimanja novca optužena je koristila potpise klijenata banke M.Đ. i B.Đ.

Tako je prvi iznos isplaćen 3. septembra 2013. godine na ime klijenta M.Đ. u iznosu od 894 evra, a 23. oktobra iste godine isplaćeno je 3.070 evra. U naredne četiri godine Raduljeva je isplaćivala sebi iznose sa računa klijenata u 35 navrata, a najveći iznos isplatila je sebi 14. januara 2016. godine i to iznos od vrtoglavih 4.000 evra.

Zanimljivo je da „Adiko“ banka za ponašanje šefice poslovnice nije znala gotovo četiri godine.

Foto: Linkedin

U obrazloženju presude, navedeno je da je optuženoj izrečena kazna ispod zakonskog minimuma koji iznosi dvije godine
zatvora i to iz više razloga.

– Prilikom odmjeravanja vrste i visine krivičnopravne sankcije sud je cijenio sve okolnosti na strani optužene, kako olakšavajuće tako i otežavajuće, od kojih zavisi visina kazne. Od olakšavajućih okolnosti sud je cijenio držanje optužene
pred sudom koja je priznala da je kriva za krivično djelo čime je doprinjela ekonomičnosti i znatnom skraćenju trajanja postupka. Zatim je sud uzeo u obzir i činjenicu da je optužena udata majka jednog maloljetnog djeteta, da ranije nije osuđivana, da je lošeg imovnog stanja i nezaposlena, te da se protiv nje ne vodi drugi postupak – navodi se u obrazloženju presude koju je objavio sudija Svetozar Bajić.

Otežavajućih okolnosti na strani Suzane Radulj sud nije našao. Sud ujedno ističe da će se kaznom od godinu i po dana zatvora postići svrha kažnjavanja i ostvariti uticaj na prevaspitanje optužene. Optužena Radulj je uoči priznanja krivice izjavila da se osjeća krivom.

– Kajem se zbog onoga što sam uradila i ne postoji oprpavdanje za moje postupanje – izjavila je Raduljeva. Sud je utvrdio da se u radnjama bivše šefice poslovnice banke stiču sva obilježja krivičnog dela pronevere.

“Visokomoralna osoba”

Advokat Ranko Dukić izjavio je tokom postupka da je Suzana Radulj „visokomoralna osoba“.

– Suzana Radulj je svjesna greške koju je napravila, pokazala je visok stepen odgovornosti, jer je sama sebe prijavila disciplinskim organima banke, a svojim priznanjem uštedila je i sa svoje strane, i sa strane državnih organa, znatna sredstva – naveo je advokat Dukić.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

BIJELJINA: Održano Pantelinsko duhovno veče (foto)

Večeras je u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija" održano Duhovno veče u sklopu Pantelinskih dana. Duhovnoj večeri...

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...