ANDRIJA ACO-ALEK OSTOJIĆ: Legenda FK ’’Proleter’’ iz Dvorova (foto)

Datum:

Share post:

Dovoljno je bilo samo reći “ACO” ili “ALEK”, svi su odmah znali da je to legendarni fudbaler, majstor fudbala, za većinu ljubitelja fudbala u Semberiji i šire, najbolji igrač Dvorova svih vremena. Možada je to i legenda!

Andrija je jedan od trojice braće fudbalera (Andrija, Dragorad i Duško) najstariji i najduže je igrao u FK ”Proleter” Dvorovi. Svoju karijeru je gradio dugo i igrao u mnogim klubovima bivše SFRJ, od FK ”Proleter” Dvorovi do FK ”Iskra”Barič (Srbija), FK ”Srem” Sremska Mitrovica (Srbija) , FK ”Radnik” Bijeljina, FK ”Jedinstvo” Brčko. Ali, uvjek se vraćao u svoje Dvorove i to uglavnom onda kada je škripalo i kada su pozivi iz Dvorova bili za upomoć a on uvjek spreman da pomogne.

Uživao je veliki ugled u selu i Semberiji, bio poštovan i voljen od navijača koji su uživali u njegovim majstorijama. Godinama je bio nezamjenjiva karika što kao igrač što kao trener i bio je autoritet.

Član jedne od najsjajnih generacija kluba koja se plasirala u 3.ligu SFRJ, igrač i trener kluba kada smo se plasirali u Regionalnu ligu BiH Sjever, akter mnogih važnih i značajnih utakmica u istoriji FK ”Proleter” iz Dvorova. Igrač, kapiten, trener.

Jedna neuobičajena ali istinita anegdota koja je pomalo smješna ali dokazuje njegovu veličinu i poštovanje njega kao pojedinca.

Krenulo se na utakmicu u jutarnjim satima. Autobus je pun igrača i pubnlike koja prati dvorovljane. Nedostaje Aco.Vođa puta šalje dijete do njegove kuće da ga pozove. Dijete se vraća i kaže: ”Sada će Aco, majka mu peče uštipke da doručkuje.” Čekamo svi deset miuta i on se pojavljuje, ulazi u autobus, krećemo. Niko ne prigovara niti komentariše njegovo kašnjena, a ni on razloge kašnjenja.

Aco se čeka. Aco treba…

Profesor književnosti, boem, lijepe su noći sa njim u kafani kada u zanosu recituje Jesenjina, Puškina, Antića i druge pjesnike.

Njegovim stopama je išao i njegov sin Aleksandar Saša.

Nažalost Andrija Aco Ostojić je tragično izgubio život 1993. godine i sahranjen je na groblju u Dvorovima. Na njegovom spomeniku su četiri kamene lopte..

Za svoje zasluge fudbalu u Dvorovima  1999. godine je posthumno odlikovan i nosilac je “Zlatne plakete FK”Proleter” Dvorovi. Zaslužan za stvaranje istorije FK ”Proleter” Dvorovi.

                                                                                                                                                     Piše: Vladan Simeunović

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POMOĆ PEDIJATRIJSKOJ ONKOLOGIJI: Nikola Rokvić na putu HODOČAŠĆA do manastira Nektarija Eginskog (video)

"Idemo dalje za dječju radost" Koliko je Nikola Rokvić skupio novca nakon 5 DANA HODOČAŠĆA Prije pet dana, ispred...

OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto...

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...