AGRO SAVJET: OTKRIJTE TAJNE JEREBIKE – Jestiva divlja jabuka s moćnim zdravstvenim prednostima

Datum:

Share post:

Jerebika (Sorbus aucuparia) je listopadno drvo iz porodice ruža (Rosaceae) koje se nalazi širom sjeverne hemisfere, od sjeverne Evrope do Sjeverne Amerike i Azije. Biljka je poznata po mnogim nazivima, kao što su divlja jabuka, crveni brijest, jarebika, jelenja hrana, itd.

Jerebika je često grmoliko stablo koje može narasti do visine od 10 do 15 metara, a u povoljnim uvjetima čak i do 25 metara. Kora je glatka, sive boje, a listovi su perasti, dugački do 20 cm, s pet do sedam oštrih režnjeva. Cvjeta u proljeće, a cvjetovi su bijeli i formiraju se u grozdovima. Plodovi su crvene boje i nalikuju malim jabukama, promjera oko 1 cm. Plodovi su jestivi, ali su kiselog okusa i najčešće se koriste za izradu džemova i pekmeza.

Jerebika ima dugu istoriju korišćenja u tradicionalnoj medicini. Sok od plodova koristio se za liječenje prehlade, kašlja i groznice, a čaj od listova za smanjenje upale grla i ublažavanje simptoma proliva. Međutim, prije uzimanja bilo kojeg biljnog pripravka, važno je konsultovati se s ljekarom ili farmaceutom.

Ova biljka takođe ima važnu ulogu u ekosistemu. Plodovi jerebike su izvrsna hrana za ptice, uključujući ptice selice koje se hrane njima tokom jeseni i zime. Takođe, stablo jerebike je domaćin brojnim vrstama leptira i drugih insekata koji su važni za oprašivanje i održavanje raznolikosti u prirodi.

Na kraju, jerebika je biljka koja ima mnoge važne uloge u prirodi, ali i u ljudskoj ishrani i tradicionalnoj medicini. Stoga, njeno očuvanje je važno za održavanje biološke raznolikosti i za osiguranje prirodnih izvora hrane i lijekova.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...