AGRO SAVJET: Kako sačuvati povrće tokom zime

Datum:

Share post:

Mjesto na kojem će se preko zime povrće čuvati treba da je ušuškano, da u njemu temperatura ne padne ispod nule, kako ne bi smrzlo.

Takođe, temperatura u prostorijama ne treba da je visoka, jer se održavanjem niskih temperatura smanjuje gubitak vlage i sprječava uvenuće povrća, usporava razvoj mikroorganizama koji izazivaju trulež i smanjuje se sinteza etilena, koji utiče na kvalitet uskladištenog povrća. Etilen upijaju kupusnjače, lisnato povrće, pasulj, šargarepa, paprike, krastavac, pa ovo povrće treba čuvati dalje od plodova koji emituju etilen-dinje, paradajz, i voće. Krompiru i luku etilen pomaže da ne proklijaju, pa ih treba skladištiti u blizini povrća koje emituje etilen.

Korjenasto povrće treba čuvati u vertikalnom položaju. Šargarepa se čuva u sanducima s vlažnim pijeskom poređana, da se plodovi ne dodiruju. Čuvaju se samo potpuno zdravi korenovi, s lišćem skraćenim blizu glave. Velika plastična kanta ili bure mogu da se ukopaju u zemlju i napune šargarepom po sistemu: red vlažnog peska, red korena. Na vrhu se poklopi , pokrije slamom i zemljom. Na isti način s može čuvati celer, peršun paškanat. Cveklu staviti u kutije sa vlažnim pijeskom, ili piljevinom. Ređaju se korijenovi da se ne dodiruju i proveravaju i odstranjuju korijenovi koji su počeli da propadaju.

Kupus se može čuvatiu plitkim jamama koje su poduprte štapovima ili daskama i prekrivene slamom, pa ceradom. Prvo se iskopa plitka jama i u nju s korijenom postave glavice tako da korijen bude okrenut ka dnu jame. Zatim se napravi okvir od dasaka ili štapova, pa okolo nanese zemlja, pokrije se daskom i sve dobro pokrije slamom pa ceradom.

TESTNA REKLAMA

Krompir, ako nije u trapu, a čuva se u đakovima ili velikim sanducima ili u većoj gomili, rasut po betonskom podu, treba ušuškati, da se nebi smrznuo i češće ga pregledati i miješati, da ne bi izbijale klice.

Pasulj prije skladištenja treba osušiti na suncu uz redovno miješanje, staviti ga u platnene vreće, par dana držati u zamrzivaču da bi se uništio žižak, zatim svaku vreću otvoriti, u nju ubaciti list –dva oraha i objesiti u ostavu, ili šupu.

Luk je najbolje uplesti u vence ili ga staviti u manje mrežaste vreće i okačiti na prozračno i suvo mjesto u šupi u kojoj neće smrznuti.

Plodovi zelenog paradajza koji su počeli da menjaju boju, a koje su obrani u oktobru staviti u gajbice, često pregledati, uklanjati oboljele, a gajbice približiti dijelu u kojem se čuva voće, jer ono emituje više etilena pa će i paradajz brže sazreti.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: domacinskakuca.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

„VIDI TV“ poklanja Bijeljini koncert Halida Bešlića (foto)

Viditv započinje promotivne aktivnosti u svrhu informisanja građana BiH o digitalizaciji TV signala zemaljskog emitovanja nacionalnih i lokalnih...

Direktor Garantnog fonda ne želi auto staro četiri godine

– Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar zamjenio je luksuzni automobil star četiri godine još luksuznijim, pod...

SNSD u Bijeljini održao sjednicu Gradskog odbora (foto)

Večeras (ponedjeljak, 05. decembar 2022.) je održana 6. sjednica GO SNSD Bijeljina na kojoj je usvojen Izvještaj Gradskog...

Gasovod IZGRAĐEN, a gas NE TEČE kroz Bijeljinu! ZAŠTO?

Gasovod izgrađen, a gas ne teče: Evo kada će Bijeljina moći da koristi plin Gasovod je još prije nekoliko...