NA DANAŠNJI DAN: Potpisan Dejtonski sporazum, otvoren Administrativni centar Vlade RS

Datum:

Share post:

Na današnji dan, 21. novembra 1832. godine, rođen srpski arhimandrit i istoričar Nićifor Dučić. Bio je predsjednik Srpskog učenog društva. Bogosloviju je završio u Beogradu, a opštu istoriju, geografiju i filozofiju studirao na Sorboni. Bio je vođa dobrovoljačkih četa u srpsko-turskom ratu od 1876. do 1878, predsjednik Vrhovnog suda Srbije i poslanik. Svu imovinu ostavio je u dobrotvorne svrhe. U srpskoj akademiji nauka i umjetnosti postoji njegov fond za nagrađivanje istorijskih djela.

Na isti dan, 1844. godine, rođen je srpski ljekar, pisac i političar Vladan Đorđević, član Srpske kraljevske akademije, osnivač Srpskog ljekarskog društva i Srpskog društva Crvenog krsta. Napisao je više djela iz srpske istorije, romana, putopisa i pripovijedaka.

Na današnji dan 1944. godine Predsjedništvo AVNOJ-a je u Drugom svjetskom ratu svu imovinu neprijatelja proglasilo državnom svojinom.

U američkom gradu Dejton, 1995. godine potpisan je Dejtonski sporazum, odnosno sporazum o okončanju građanskog rata u bivšoj BiH.

Godine 2007., 21. novembra, u Banjaluci je otvoren novi Administrativni centar Vlade RS.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...