Šta donose izmjene Zakona o poljoprivrednim zadrugama u Srpskoj?

Datum:

Share post:

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, koje imaju cilj unaprijediti poljoprivredno zadrugarstvo.

Zakonske norme, kroz izmjene i dopune daće mogućnost i stranim i domaćim fizičkim licima da budu zadrugari u Srpskoj, omogućiti ulaganja svježeg kapitala u poljoprivredni zadružni sektor, preciznije i jasnije definisati status zadrugara, omogućiti i druge oblike udruživanja u složene zadruge, definisati raspodjelu ostvarenog profita poslovanjem zadruge, čime bi se šire i jasnije na inovativniji način definisala važna pitanja za veću efikasnost zadružnih aktivnosti, a što bi svakako bio i opšti interes, kažu u Vladi Srpske.

Predloženim rješenjima izvršena je podjela poljoprivrednih zadruga na opšte, specijalizovane i složene zadruge, a njeni osnivači, pored domaćih, mogu biti i strana fizička lica. 

Osnivači ne mogu biti članovi zajedničkog domaćinstva. 

Lica koja pristupe zadruzi poslije njenog osnivanja imaju jednak status kao i osnivači zadruge.

MINISTAR MINIĆ U BIJELJINI: Očekivani rod pšenice 550 kilograma po dunumu – moguć izvoz u Tursku (foto, video)

Preciznije su propisane odredbe izbora organa upravljanja i rukovođenja, čime se onemogućava istovremeno vršenje više funkcija u zadruzi od strane jednog lica.

Nacrtom zakona očekuje se pozitivan uticaj na poslovni ambijent, bolja organizacija zadruga i poslovnih aktivnosti zadružnog sektora, veća podrška malim poljoprivrednim proizvođačima, veće investiciono ulaganje u zadruge, veća dostupnost i korišćenje resursa i nepokretnosti koje su prenešene na jedinice lokalne samouprave. 

“Predloženim izmjenama i dopunama podstiče se poslovna aktivnost zdravih zadruga, a time i efikasnije korišćenje budžetskih sredstava”, napominju iz Vlade.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...