U BIJELJINI PREDAVANJE O VAR TEHNOLOGIJI BH SUDIJAMA

Datum:

Share post:

U organizaciji FS BiH u Etno selu Stanišići danas je održan teoretski seminar o VAR/AVAR tehnologiji za sudije m:tel Premijer lige BiH.

Predavač je bio licencirani FIFA instruktor Igor Radojčić.
Seminar je obuhvatio različite teme koje su ključne za kvalitetno korištenje VAR sistema. Sudije su se upoznale sa osnovnim principima i načelima VAR-a, kao i s VAR protokolom koji obuhvata četiri kategorije situacija u kojima se VAR može koristiti.
Takođe se govorilo o ulogama svih uključenih strana, uključujući sudije na terenu, VAR sudiju (Video assistant referee), AVAR sudiju (Assistant Video Assistant Referee) i sudiju odgovornog za praćenje VAR sobe.

Jedna od tema seminara bila je i razlika između subjektivnih i faktičkih odluka, te kako VAR tehnologija može pomoći u donošenju objektivnijih odluka u situacijama koje su otvorene za tumačenje, a posvećena je pažnja i kategoriji „Jasna i očigledna greška“.

Komunikacija između sudija na terenu i VAR tima također je bila istaknuta kao važna komponenta uspješne primjene VAR-a. Sudije su se upoznale s najboljim praksama komunikacije u VAR sobi (Video Operations Room) i komunikacije između sudija na terenu i VAR sudija. Ovaj aspekt seminara omogućio je sudijama da bolje razumiju važnost jasne i brze komunikacije kako bi se postigla pravilna odluka.

Sudije m:tel Premijer lige BiH su pokazale veliko zanimanje i aktivno su učestvovale u diskusijama tokom seminara.

Ovaj događaj potvrđuje opredjeljenje FS BiH za kontinuirano usavršavanje sudija i pripremu za buduću primjenu savremene tehnologije u bh. fudbalu. Uvođenje VAR tehnologije u domaće takmičenje je jedan od ključnih projekata NS/FS BiH u narednom periodu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: sportdc.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KUP RS “DR MILAN JELIĆ”: Radnik dočekuje Borac, Zvijezda 09 ide u Laktaše

Osmina finala Kupa "dr Milan Jelić" počinje sutra sa prvih pet utakmica ove faze takmičenja. Zbog drugih obaveza,...

Aleksandar Mitrović gospodar vazdužnog prostora iznad Teherana

Srbin dao sedam golova na prvih osam utakmica u dresu Al Hilala Uvek postoji opasnost da neko konstatuje kako...

LOPARE: U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU “VUK KARADžIĆ” INSTALIRA SE SOLARNA ELEKTRANA

U Srednjoškolskom centru  “Vuk Karadžić” Lopare instalira se solarna elektrana snage 25 /KW/ kilovata. Navedena elektrana je rezultat sprovođenja...

BIJELJINA: Prodaja dječijih slika za izgradnju dječijih igrališta (foto)

U toku je Dječija nedjelja, te će tim povodom u četvrtak 5. oktobra 2023. godine sa početkom u...