JEFTIĆ: Ističe vrijeme za kompromis boraca i vlasti, ulica je rješenje, ako ne bude dogovora

Datum:

Share post:

Ukoliko vlasti ne ispoštuju ono što je dogovoreno, a tiče se poboljšanja statusa i materijalnog položaja boraca Vojske Republike Srpske, ratni veterani će masovno izaći na ulice, a vjerovatno neće biti jedini.

Ovo za Srpskainfo kaže predsjednik Udruženja „Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS“ Risto Jeftić, navodeći da su članovi tog udruženja pokazali maksimalno strpljenje i odlučili da sačekaju da li će se ispoštovati dogovor koji su sredinom aprila s predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom postigli čelnici BORS.

Iako su iz navedenog udruženja ranije najavljivali da će do kraja maja sigurno organizovati proteste zbog teškog položaja boračke populacije, Jeftić kaže da će nadležnim institucijama, ipak, pružiti priliku da ispune ono što su obećali.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Nastavićemo da radimo ozbiljno i odgovorno, poštujući sve pravne procedure. Vidjeli smo sastanak predsjednika i članova Predsjedništva BORS sa predsjednikom Republike i da su data određena obećanja. Međutim, kakav je to sastanak bio ako poslije njega nisu objavljeni bilo kakvi zvanični zaključci i odluka o njihovom provođenju? Ovih dana naše udruženje će tražiti novi sastanak s predsjednikom Srpske ili premijerom kako bi se donijela odluka da ono što je dogovoreno mora biti realizovano do septembra. Ako toga ne bude, znamo šta ćemo – poručuje Jeftić.

Na naše pitanje šta će preduzeti ako ne bude dogovora, on odgovara da je u tom slučaju „ulica jedino rješenje“.

OSTOJIĆ: BORS postigla više za sedam mjeseci, nego u prethodnih deset godina

– Onda idemo u Banjaluku i nema povratka kućama sve dok se ne izborimo za svoja prava. Vratićemo se kao pobjednici ili kao gubitnici. Ako se vratimo kao gubitnici, onda će to biti jasna poruka boračkoj populaciji da su za sva vremena izgubljeni i otpisani – ocjenjuje Jeftić.

Dodaje da vjeruje kako u slučaju protesta članovi Udruženja „Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS“ ne bi bili i jedini koji bi, kako kaže, izašli na ulicu da se izbore za svoja prava.

– Mi predstavljamo boračku populaciju i naša je dužnost da pričamo o njihovim problemima, ali ovdje nije teško samo borcima. Teško je i penzionerima i svakom čestitom čovjeku koji neće da se bavi malverzacijama. Vidite šta se dešava u zdravstvu, a ubrzo će se to isto dogoditi i školstvu. Upravo iz tih razloga nisam htio da požurujem neke stvari, jer mislim da će do septembra situacija biti dosta ozbiljnija i da će se pokazati šta se radi i kuda nas sve ovo vodi. Ne samo borce, već i sve one koji se nalaze u teškoj situaciji. Jedini put je za Banjaluku, ako žele da im bude bolje – tvrdi Jeftić.

PALETA OBEĆANJA

Na sastanku koji je u aprilu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik imao s predsjednikom i članovima Predsjedništva BORS, između ostalog, dogovoreno je uvođenje boračkog dodatka za sve boračke kategorije, zatim da Vlada Srpske u septembru, kroz rebalans budžeta, izdvoji 20 miliona KM za borački dodatak kako bi sve kategorije boraca bile uvedene u to pravo, kao i da osnovica za obračun ličnih i porodičnih invalidnina bude povećana za pet odsto, te na kraju godine za još pet odsto kako bi na početku 2024. iznosila 80 odsto od prosječne neto plate u Republici Srpskoj iz prethodne godine. Obećano je i konačno rješavanje problema zapošljavanja djece poginulih boraca VRS.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...