AID HANUŠIĆ: Zadovoljni smo radom Osnovnog suda u protekloj godini (foto)

Datum:

Share post:

Predsjednik Osnovnog suda Aid Hanušić, održao je danas konferenciju za medije, gdje je predstavio rezultate Suda u prošloj godini.

„Prošle godine smo riješili 25.630 predmeta, a zaprimili 20.360 predmeta. Ponosni smo na prosječno trajanje rješavanja predmeta. Statistički gledano, trajanje rješavanja predmeta od prijema pa do kraja na nivou Suda, u prosjeku je na svim referatima, 115 dana što je po nama dobar rezultat. U ovoj godini, do sada, smo smanjili još, odnosno na 100 dana i nadamo se da će se taj trend nastaviti i dalje. Što se tiče plana rješavanja starih predmeta, gdje smo obavezni da radimo oko 70% na nivou godine, mi smo prošle godine imali oko 94% rješenih starih predmeta. Tu se radi o tome da idemo redom rješavati predmete od najstarijeg ka najnovijem predmetu“, rekao je Hanušić.

Dalje je istakao da je kvalitet sudskih odluka u 2022. godini bio 85,93%, dok je norma suda bila 121,65%.

„Prošla godina je zaista bila jedna od uspješnijih u poslovanju Osnovnog suda u Bijeljini. Osim tih statističkih podataka, Sud je imao dosta aktivnosti koje nisu vezane samo za rješavanje predmeta, tako da smo mi donijeli i usvojili strateški plan kojim smo planirali poslovanje ovog Suda od 2022. godine do 2024. godine. Vidjeli smo svoje prednosti, analizirali stanje Suda i trudimo se da unosimo poboljšanja. Jedan od naših strateških ciljeva je saradnja sa medijima. Usvojen je plan integriteta na nivou rada Suda što je veoma značajno s obzirom na sve predrasude i stereotipe koji važe za sudove, pa i za ovaj Sud. Pregledali smo sve, identifikovali rizike koji postoje za ovaj Sud. To je živa materija kojoj ćemo da se prilagođavamo kako bi Sud dobio što bolji imidž u javnosti i kako bismo mi što nepristrasnije i nezavisnije rješavali predmete“, objasnio je Hanušić.

Kako kaže, ponosni su na saradnju sa medijima, naročito gledajući činjenicu da su učestvovali u projektu – povećanje transparentnosti rada Suda.

„Uspjeli smo da otvorimo FB stranicu Suda. Izradili smo i koristan priručnik – Vodič za komunikaciju sa Sudom, koji je eksterni dokument namijenjen medijima. To je Priručnik koji medijima objašnjava kako najlakše da komuniciraju sa Osnovnim sudom i kako najlakše doći do neke informacije. Uveli smo novi model rada u saradnji sa Visokim sudskim tužilačkim vijećem i Ministarstvom pravde RS. Novi način rada odnosi se na rad sa pripravnicima i stručnim saradnicima u Sudu i jedan od važnijih projekata je uvođenje rodne ravnopravnosti gdje smo imali niz predavanja kako bi se obučili radnici Osnovnog suda“, zaključio je Hanušić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...