AID HANUŠIĆ: Zadovoljni smo radom Osnovnog suda u protekloj godini (foto)

Datum:

Share post:

Predsjednik Osnovnog suda Aid Hanušić, održao je danas konferenciju za medije, gdje je predstavio rezultate Suda u prošloj godini.

„Prošle godine smo riješili 25.630 predmeta, a zaprimili 20.360 predmeta. Ponosni smo na prosječno trajanje rješavanja predmeta. Statistički gledano, trajanje rješavanja predmeta od prijema pa do kraja na nivou Suda, u prosjeku je na svim referatima, 115 dana što je po nama dobar rezultat. U ovoj godini, do sada, smo smanjili još, odnosno na 100 dana i nadamo se da će se taj trend nastaviti i dalje. Što se tiče plana rješavanja starih predmeta, gdje smo obavezni da radimo oko 70% na nivou godine, mi smo prošle godine imali oko 94% rješenih starih predmeta. Tu se radi o tome da idemo redom rješavati predmete od najstarijeg ka najnovijem predmetu“, rekao je Hanušić.

Dalje je istakao da je kvalitet sudskih odluka u 2022. godini bio 85,93%, dok je norma suda bila 121,65%.

„Prošla godina je zaista bila jedna od uspješnijih u poslovanju Osnovnog suda u Bijeljini. Osim tih statističkih podataka, Sud je imao dosta aktivnosti koje nisu vezane samo za rješavanje predmeta, tako da smo mi donijeli i usvojili strateški plan kojim smo planirali poslovanje ovog Suda od 2022. godine do 2024. godine. Vidjeli smo svoje prednosti, analizirali stanje Suda i trudimo se da unosimo poboljšanja. Jedan od naših strateških ciljeva je saradnja sa medijima. Usvojen je plan integriteta na nivou rada Suda što je veoma značajno s obzirom na sve predrasude i stereotipe koji važe za sudove, pa i za ovaj Sud. Pregledali smo sve, identifikovali rizike koji postoje za ovaj Sud. To je živa materija kojoj ćemo da se prilagođavamo kako bi Sud dobio što bolji imidž u javnosti i kako bismo mi što nepristrasnije i nezavisnije rješavali predmete“, objasnio je Hanušić.

Kako kaže, ponosni su na saradnju sa medijima, naročito gledajući činjenicu da su učestvovali u projektu – povećanje transparentnosti rada Suda.

„Uspjeli smo da otvorimo FB stranicu Suda. Izradili smo i koristan priručnik – Vodič za komunikaciju sa Sudom, koji je eksterni dokument namijenjen medijima. To je Priručnik koji medijima objašnjava kako najlakše da komuniciraju sa Osnovnim sudom i kako najlakše doći do neke informacije. Uveli smo novi model rada u saradnji sa Visokim sudskim tužilačkim vijećem i Ministarstvom pravde RS. Novi način rada odnosi se na rad sa pripravnicima i stručnim saradnicima u Sudu i jedan od važnijih projekata je uvođenje rodne ravnopravnosti gdje smo imali niz predavanja kako bi se obučili radnici Osnovnog suda“, zaključio je Hanušić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U 2024. oživljava “stari, dobri“ festival “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ (foto)

Ono čime se Semberija može ponositi su vrijednosti koje će ove, 2024. godine ponovo biti oživljene u novom...

Bijeljinske rukometašice grabe ka tituli (foto)

Dva dana, dvije utakmice i dvije pobjede! Ostvarile su ovo rukometašice ŽRK "Radnik" iz Bijeljine koje su proteklog...

MZ “POPOVI“: Bez i malo stida gradonačelnik se oglasio u vezi Doma kulture u Popovima! (foto)

Na tekst gradonačelnika Bijeljine oko neodržavanja prostorija u Domu kulture Popovi oglasila se i  MZ Popovi preko FB...

LJUBIŠA PETROVIĆ: Užasan simak iz Popova – neodgovornost i neodržavanje Doma kulture (foto,video)

-Nemojte da ovakve slike se šire iz naših sela, molim vas, minimum koji možemo uraditi je da pokupimo...