UKUPAN DUG RS na kraju 2018. godine iznosio je pet milijardi i 178,5 miliona KM

Datum:

Share post:

Ukupni dug Republike Srpske na kraju prošle godine iznosio je pet milijardi i 178,5 miliona KM, podaci su vlade.
 
Spoljno zaduženje Republike Srpske je tri milijarde i 363,13 miliona KM, od čega je dug Republike Srpske dvije milijarde i 118,10 miliona KM, jedinice lokalne samouprave uzele su kredite u iznosu od 115,44 miliona KM, a dug javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Sršske je milijarda i 129,59 miliona KM.

Unutrašnji dug Republike Srpske je milijardu i 815,37 miliona KM, od čega 298,25 miliona KM zaduženje opština i gradova, a fondova socijalne sigurnosti 178,87 miliona KM, navodi se u informaciji o dugu Republike Srpske u prošloj godini, koja će biti razmatrana na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike SRpske.

Na kraju prošle godine, ukupan dug RS koji podliježe zakonskom ograničenju iznosio je pet milijardi i 121,07 miliona KM, tj. 48,34 posto BDP-a, dok javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi tri milijarde i 991,48 miliona KM, tj. 37,68 posto BDP-a.

U 2018. godini je, po osnovu zaduženja Republike Srpske i indirektnog zaduženja, stvoreno obaveza u ukupnom iznosu od 748,10 miliona KM, i to: spoljni krediti 648,10 miliona KM (i to 435,61 milion KM po osnovu instrumenata za finansiranje budžetske potrošnje, tj. kredita Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, te emisije obveznica Republike Srpske na međunarodnom tržištu, a 212,49 miliona KM5 po osnovu investicionih projekata), a od čega se na obaveze jedinica lokalne samouprave, te javnih preduzeća i IRB-a, tj. indirektni spoljni dug, odnosi 99,47 miliona KM.

Unutrašnjeg zaduženja bilo je 100 miliona KM, putem emisije dugoročnih obveznica. U izvještaju se napominje da, ukoliko se doda iznos od 20 miliona KM, po osnovu trezorskih zapisa koji su emitovani i imaju dospijeće u istoj godini, ukupan iznos unutrašnjeg zaduženja (bruto princip) iznosi 120 miliona KM.

Po osnovu servisa duga Republike Srpske i indirektnog duga u 2018. godini iz budžeta je plaćeno 854,49 miliona KM.

Republika Srpska najveće obaveze ima prema Svjetskoj banci (WB IDA, WB IBRD) u iznosu od 1.037,33 miliona KM, Evropskoj investicionoj banci (EIB) u iznosu od 1.007,63 miliona KM, na evroobveznice se odnosi 328,58 miliona KM, prenosi Fena.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: fena.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...