BRISEL PORUČIO BiH: Sa ovakvim zdravstvom nema u EU!

Datum:

Share post:

Dok se bavimo Izbornim zakonom, Brisel nam poručuje: Sa ovakvim zdravstvom nema u EU!

Dok se političari u Bosni i Hercegovini bave izbornim rezultatima i time ko će s kim u vlast, kao i izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt u Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH koji je predstavljen prije dva dana izneseni katastrofalni nalazi o zdravstvenom sistemu u našoj državi!

Tako se navodi da je primarna zdravstvena zaštita, posebno tokom pandemije, patila od zastarjelog zdravstvenog sistema, nedostatka ljekara i medicinskog osoblja, nedostatka strateškog odgovora i upravljanja krizom, te nedostatka koordinacije.

Navodi se da Bosna i Hercegovina treba poboljšati uslove u bolnicama i porodilištima i zabraniti porodiljsko nasilje, u skladu sa svojim obavezama iz Istanbulske konvencije.

Što se tiče zdravstvenih nejednakosti, kako piše u izvještaju, pristupačnost za sve građane ostaje ključni izazov zdravstvenog sistema, uprkos zakonima koji propisuju da treba postojati jednak pristup zdravlju.

– Ne postoji strategija zdravstvenih informacija na državnom nivou niti integrisani zdravstveni informacioni sistem. Pravni okvir koji reguliše oblast krvi, tkiva, ćelija i organa, na nivou entiteta i Brčko distrikta još nije usklađen sa acquis-em EU. Pravni okvir o biomedicinski potpomognutoj oplodnji je fragmentiran tako da se ne može ocijeniti usklađenim s acquis-em EU u cijeloj zemlji. – neki su od poraznih nalaza za BiH.

Nadalje, iz EK ističu da država nema neophodne administrativnu kapacitete za ispunjavanje zahtjeva propisanih pravnim tekovinama EU o transplantaciji ljudskih organa, tkiva i ćelija. Programi transplantacije su organizirani na entitetskom nivou uz vrlo ograničenu međusobnu saradnju, a nije bilo napretka u uspostavljanju sistema nadzora na državnom nivou kako bi se osigurala efikasna koordinacija u cijeloj zemlji.

-O ozbiljnim prekograničnim zdravstvenim prijetnjama, uključujući zarazne bolesti, zakonodavstvo još uvijek nije usklađeno sa acquis-em EU na svim nivoima vlasti. Učešće Bosne i Hercegovine u tehničkim aktivnostima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) ostaje ograničeno i još nije učestvovala u ECDC procjeni statusa zaraznih bolesti – kaže se u izvještaju.

Bosna i Hercegovina, pocrtano je, ostaje među evropskim zemljama sa najnižim nivoom vakcinacije (25,3% stanovništva) i sa najvećom stopom mortaliteta (4 878 na milion). Bosna i Hercegovina nije uspostavila certifikat za cijelu zemlju, interoperabilan sa sistemom EU digitalnih COVID-19 certifikata (EU DCC). Zemlja je ukinula sve mjere suzbijanja i ograničenja ulaska u maju 2022.

-Što se tiče skrininga raka, Bosna i Hercegovina još uvijek nema plan kontrole raka u cijeloj zemlji, niti program ranog otkrivanja raka u cijeloj zemlji, a entitet FBiH nema sistematske registre raka ili programe skrininga za liječenje raka, zbog zakonskih problema i ograničenih finansijskih kapaciteta – jedan je od niza poraznih nalaza u izvještaju o napretku. Poruka je jasna, sa ovakvim zdravstvom nemamo šta tražiti u EU!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: fokus.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Švajcarska pobjednik Еvrovizije!

Švajcarska je pobjednik 68. po redu Pjesme Еvrovozije! Drugo mjestu pripalo je hrvatskom predstavniku Bejbi Lazanji. Srpska predstavnica Teja Dora,...

EVROVIZIJA: Teja Dora prošetala sa srpskom zastavom (foto)

Počelo je veliko finale 68. Pjesme Evrovizije a predstavnici država koje učestvuju u finalu defilovali su velikom scenom...

JU Gimnazija ,,Filip Višnjić“ Bijeljina domaćin Republičkog takmičenja iz srpskog jezika (foto)

JU Gimnazija ,,Filip Višnjić" Bijeljina danas je bila domaćin Republičkog takmičenja iz srpskog jezika za učenike drugih razreda...

IO FS RS: Izbori na Vidovdan – Vici Zeljkoviću novi četvorogodišnji mandat

Na sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske koja je održana danas donesena je odluka da se izbori...