Bijeljinske lazarice igrale i pjevale za rodnu godinu

Datum:

Share post:

Mlade članice Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Semberija“ su i ove godine na platou ispred zgrade Gradske uprave u Bijeljini obrednim igrama za rodnu godinu obilježile Lazarevu subotu i tako najavile najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Lazarice i okupljenu djecu po tradiciji je darivao gradonačelnik Mićo Mićić i istakao da su ovakvi događaji važni za očuvanje srpske narodne tradicije, jer mlađe generacije upoznaju, a starije podsjećaju na ljepotu pjesama i igara koje se prenose s koljena na koljeno.

– Svaki put kad nastupaju naše Lazarice sunčano je vrijeme i lijep dan. Mi na ovaj način, nastupom naših lazarica,čuvamo našu tradiciju od zaborava i prenosimo je na mlađe naraštaje.

Hvala svim učesnicima i posjetiocima koji su se okupili u velikom broju, našim lazaricama za lijep nastup, a stanovnicima Grada Bijeljina neka bude rodna i uspješna godina – istakao je Mićić.

Lazareva subota i igra lazarica nisu vjesnik samo Vaskrsa, nego i proljeća. Vjeruje se da obrednim povorkama, igrom i pjesmom pred kućama domaćina lazarice prizivaju dobar rod usjeva i dobro zdravlje ukućana i stoke.

Izvor: Gradska uprava
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...