Bijeljinski učenici dio projekta „Ekologija – od mladih počinje“ (foto)

Datum:

Share post:

U okviru projekta „Ekologija – od mladih počinje“ koju realizuje UG „Ada“, pod pokroviteljstvom IOM Bosna i Hercegovina organizovane su i edukacije sa djecom iz osnovnih škola na području grada Bijeljina.

Edukacije se tiču značaja životne sredine i ekologije, sa akcentom na količinu otpada, smanjene otpada i reciklažu.

„Prema zvaničnoj statistici u Republici Srpskoj svaki građanin dnevno proizvede 0,86 kg otpada. Djeci smo kroz predavanje i druženje dali da tu težinu osjete u kesi u kojoj je bilo voće – mandarine i jabuke.

Simpatično je to da je njima do tog momenta to bila obična kesa sa voćem, a onda smo kroz razgovor došli do činjenice da se kesa koristi par minuta od momenta kupovine do momenta savljanja u zdjelu i da umjesto toga nosimo ceker na pijacu, da koru možemo koristiti za kompostiranje, a plod pojesti“, rekla je za portal Dešavanja u Bijeljini predavač na ovim edukacijama, ekološki aktivista i volonter Helena Stojić.

Edukacija se vrši u školama „Vuk Karadžić“ i „Jovan Dučić“ u Bijeljini, a Helena na vodi da je saradnja koju su ostvarili sa direktorima, učiteljima i nastavnicima izuzetno srdačna.

„Pozitivan stav i predusretljivost je nešto što nas prati od starta, a najmlađi kroz interakciju ističu svoja iskustva i usvajaju nova znanja. Lijep primjer je da već u OŠ „Vuk Karadžić“ imamo cijeli jedan razred volontera, zajedno sa razrednom Violetom Šeovac. Oni su se odazivali na naše akcije i ranije, tako da smatramo da će se saradnja nastaviti, te da će u dogledno vrijeme biti još volontera“, istakla je Stojićka.

Sama ekološka situacija u gradu nije ni malo zahvalna. Ekologija je širok pojam i ljudi njene segmente, zdravlje i životno okruženje olako shvataju.

„Koristim ovu priliku da apelujem da svaki pojedinac da svoj doprinos na ovom polju, da se fokusiramo da zelene površine budu zaista zelene, da imaju drveće, da se postojeće sačuvaju, a ne da se betoniraju ili pretvaraju u garažna mjesta. Moramo raditi na povećanju broja zelenih površina, parkova, drvoreda… Bijeljina će i ove godine zajedno sa „Let’s do it“ timom BiH i udruženjem „Ada“ učestvovati u akciji čišćenja i sadnje drveća u našem gradu. Mi smo jedni od milion volontera u ovim svjetskim akcijama čišćenja i već četvrtu godinu za redom se priključujemo ovoj akciji“, navela je Helena.

Ona je iskoristila priliku i da se zahvali preduzeću AD „Komunalac“ Bijeljina na podršci, jer su u pet objekata dostavljene kante za razdvajanje otpada, u koje će se odvajati papir, staklo, limenke i plastika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LJUBIŠA PETROVIĆ: Vlast na Bijeljinu gleda samo kao plijen

- Dok su drugi zaduživali ovaj grad i sa nasleđenim dugom od 39 miliona KM, a za ove...

RSS: Delegacija Tasosa posjetila Bijeljinu na poziv turizmologa Jasne Pazarac Savić (foto)

Saopštenje za javnost Republičke stranke Srpske prenosimo u cjelosti: Članica upravnog odbora Turističke organizacije /TO/ grada Bijeljina Jasna Pazarac...

Putinova inauguracija 7. maja

Inauguracija predsjednika Rusije Vladimira Putina biće održana 7. maja, izjavio je predsjedavajući Odbora za ustavno zakonodavstvo i državnost...

VIŠNJIĆ DJELOM SABIRAO ROD: U Ugljeviku svetkovina u čast Filipa Višnjića (foto)

I imenom, i djelom, i riječju, i pesmom, i divnim zvukovima gusala u njegovim rukama, i ljubavlju prema...