24 godine od EGZODUSA sarajevskih Srba

Datum:

Share post:

U Bratuncu se danas obilježavaju 24 godine od egzodusa sarajevskih Srba, koji su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustili svoje domove.
 

Nakon parastosa za poginule borce sa sarajevskog ratišta, od kojih je 185 preneseno na bratunačko groblje, biće prislužene svijeće za pokoj duša nastradalih i položeno cvijeće kod spomen-krsta.

Oko 120.000 Srba napustilo je, poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazum, odbranjena imanja u Ilijašu, Vogošći, Rajlovcu, Hadžićima, kao i na Ilidži i Grbavici, te dio opština Olovo i Pale i iselilo se na teritoriju Republike Srpske da bi živjeli slobodno, a ne pod muslimanskom kontrolom kao građani drugog reda.

Sa njima su izašli i ranije protjerani Srbi iz Sarajeva, srednje Bosne, Konjica, Mostara, koji su se bili privremeno smjestili u ovim sarajevskim opštinama.

Tokom egzodusa, koji je počeo u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine, Srbi su zarad slobode ostavili djedovinu i imovinu sticanu vijekovima i odbranjenu u 36 ofanziva tokom odbramben-otadžbinskog rata.

Neprekidne kolone Srba su tri mjeseca kroz mećavu napuštale imanja, noseći posmrtne ostatke svojih poginulih boraca i nešto pokretne imovine.

Јedinstven je slučaj u svjetskoj istoriji da su ljudi iseljavajući nosili posmrtne ostatke svojih ratnika da ne ostanu neprijatelju da se nad njima iživljava.

Tražili su i prihvatali bilo kakav smještaj na prostoru Republike Srpske da bi živjeli slobodni sa svojim narodom, bez obzira na materijalno stanje u kojem su se našli iscrpljeni skoro četvorogodišnjim ratom i ostavljanjem imovine koju su generacije sticale i stvarale.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Real Madrid u finalu Lige Šampiona (foto,video)

Fudbaleri Real Madrida finalisti su ovogodišnjeg izdanja Lige šampiona nakon što su u nevjerovatnoj utakmici za samo tri...

Futsaleri Sarajeva idu u finale – eliminisali Radnik MD Shop Bijeljina

Futsaleri Sarajeva su u drugoj utakmici polufinalne serije Premijer lige Bosne i Hercegovine savladali Radnik 7:6 i tako...

DŽAJIĆ: Uspesi „crveno-belih” za poštovanje

PREDSEDNIK FSS DRAGAN DžAJIĆ PREZADOVOLjAN SEZONOM KLUBA IZ LjUTICE BOGDANA Crvena zvezda je i ove godine u velikom stilu...

GRADAŠČEVIĆ: Brojnija, i na višem nivou, na svečanost otvaranja džamije Arnaudije došla politička delegacija iz Ankare nego iz Sarajeva

Mustafa Gradaščević potpredsjednik Skupštine grada Bijeljina i funkcioner SDA tvrdi da je brojnija, i na višem nivou, na...