Zdrave dijete za prirodno mršavljenje – kako do fit linije (foto)

Datum:

Share post:

Dijeta je često ključni faktor kada je u pitanju gubitak viška kilograma i postizanje fit linije.

Kako skinuti stomak i riješiti se masnih naslaga su pitanja koje postavljamo svakog ljeta, a odgovor najčešće leži u izbalansiranoj ishrani, koja vas neće iscrpjeti i koja će ispuniti sve vaše nutritivne potrebe.

Stoga ćemo u ovom blog tekstu istražiti neke od tih prirodnij dijeta, uključujući keto dijetu, paleo dijetu i hrono dijetu, kako bismo saznali kako one funkcionišu i koje rezultate možemo očekivati!

#1 Keto dijeta – pustite kilograme da se sami tope

Keto dijeta se zasniva na principu smanjenja unosa ugljenih hidrata, a povećanju unosa zdravih masti i umjerenom unosu proteina.

Ova dijeta ima za cilj da prebaci tijelo u stanje ketoze, u kojem organizam koristi masti umjesto ugljenih hidrata kao primarni izvor energije – na taj  način dolazi do sagorijevanja masti i gubljenja viška kilograma.

Imajte na umu da se na keto dijeti izbjegavaju namirnice bogate šećerom, žitaricama, voćem sa visokim sadržajem šećera, a preferiraju se meso, riba, jaja, avokado, orašasti plodovi i maslinovo ulje.

Dijeta se drži obično 2 do 6 mjeseci, a rezultati mogu biti gubitak tjelesne težine, poboljšanje mentalne jasnoće i stabilizacija nivoa energije.

Recept za jelo pogodno za keto dijetu

Kako biste bolje razumjeli koje namirnice su dozvoljene za keto dijetu, za vas smo pripremili ukusan recept koji će vas dugo držati sitim – u pitanju je jelo od piletine sa avokadom i povrćem!

Spremite vaše kulinarske kecelje, jer će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

  • 150 g pilećeg bijelog mesa
  • 1 cijeli avokado
  • 80 g brokolija
  • 1 crvena paprika
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Način pripreme:

Piletinu isjecite na kockice veličine zalogaja, a povrće na nešto krupnije komade. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju ili voku, pa dodajte najprije piletinu. Pržite je nekoliko minuta na umjerenoj temperaturi, a potom ubacite i povrće i dinstajte sastojke dok ne postanu mekani.

Skinite tiganj sa ringle, a zatim dodajte isjeckan avokado i začinite solju i biberom. Ukoliko želite da napravite umak uz to, uzmite 100 g grčkog jogurta i pomiješajte ga sa solju i 1 kašikom bijelog luka u prahu – sjedinite sastojke i poslužite umak sa strane!

#2 Paleo dijeta – ishrana bez mliječnih proizvoda i žitarica

Paleo dijeta se fokusira na ishranu koja je slična onoj koju su naši preci konzumirali dok su još praktikovali lov i sakupljanje bobica.

Ova dijeta podrazumijeva konzumaciju svježeg voća i povrća, mesa, ribe, jaja, orašastih plodova i semenki, izbjegavajući prerađene namirnice, žitarice, mliječne proizvode i šećere.

Cilj paleo dijete je da poboljša zdravlje crijeva, odnosno probavnog trakta, kao i da reguliše nivo šećera u krvi i podrži prirodno mršavljenje.

Dijeta se može držati na duži period, a rezultati mogu biti smanjenje tjelesne masnoće, poboljšanje varenja i povećanje energije.

Primer recepta za paleo dijetu

U nastavku teksta možete pročitati jednostavnu recepturu koja je pogodna za ovaj režim ishrane, a riječ je o lososu sa povrćem u rerni.

Potrebni sastojci:

  • File lososa (oko 150 g)
  • 2 šargarepe
  • Pola tikvice
  • 1 paprika
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Sveži začini po želji

Način pripreme:

Povrće isjeckajte na kolutove, a losos stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Dodajte povrće oko lososa, posolite, pobiberite i prelijte maslinovim uljem. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.

Poslužite toplo i uživajte u slasnim aromama!

#3 Hrono dijeta – manji obroci za manji struk

Hrono dijeta se fokusira na vrijeme konzumiranja hrane, zasnivajući se na ideji da organizam bolje vari hranu u određeno doba dana.

Dijeta podrazumijeva konzumaciju svježeg voća i povrća, integralnih žitarica, nemasnog mesa i ribe, izbegavanje prerađene hrane, šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i konzumiranje manjih obroka u određenim vremenskim intervalima.

Hrono dijeta može pomoći u regulisanju tjelesne težine, poboljšanju varenja i održavanju stabilnih nivoa energije.

Recept za hrono doručak

A sada da se fokusiramo na “najvažniji” obrok u toku dana, doručak.

Kako mnogi od nas nemaju previše vrijeme ujutru, usled poslovnih i porodičnih obaveza, za vas smo pripremili recept koji ne iziskuje previše vremena!

Naravno, riječ je o svima omiljenoj, ovsenoj kaši sa voćem.

Potrebni sastojci:

  • 50 g ovas žitarica
  • 100/150 ml mlijeka (bademovo, sojino, pirinčano, kokosovo i slična biljna mlijeka), svježe voće po želji (npr. banane, jagode, borovnice)
  • Med ili javorov sirup po ukusu

Način pripreme:

U šerpi, prokuvajte vodu i dodajte ovas. Kuvajte dok ne dobijete kašastu konzistenciju, uz povremeno miješanje. Dodajte mlijeko i kuvajte još nekoliko minuta. Servirajte u činijama, dodajte isjeckano voće po želji i zasladite medom ili javorovim sirupom.

Važno je napomenuti da, prije započinjanja bilo koje dijete, trebate konsultovati svog ljekara ili nutricionistu kako biste utvrdili da li je ona prava za vas.

Svaka osoba je jedinstvena i dijeta koja odgovara jednoj osobi možda neće odgovarati drugoj. Takođe, ključno je kombinovati zdravu ishranu sa redovnom fizičkom aktivnošću kako biste postigli optimalne rezultate i održali fit liniju.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspjeli da vam pružimo relevantne informacije kako biste izabrali najbolju dijetu za vas – pratite naš sajt za još praktičnih savjeta!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Mještani Gornjeg Crnjelova kod Bijeljine ujedinjeni oko dobrih dijela u Vaskršnjem postu

Za vrijeme Vaskršenjeg posta, veliki broj hrišćana pridržava se posta, kada je riječ o hrani, međutim, manji je...

DODIK: Cvijanović na pravi način prezentovala stavove Srpske

Željka Cvijanović je na pravi način prezentovala stavove Republike Srpske na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a. - Vidljivo je i...

GRADONAČELNIK PETROVIĆ: Skupština usvaja samo one tačke u kojima pronađe interes – NISMO ISTI

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović gostujući u emisiji "MAT" BN Televizije, pričao je o odnosu sa odbornicima Skupštine Grada...

LOPARE: Savić potpisao u Novom Sadu Ugovor vrijedan 136.000 KM za rekonstrukciju vodovoda u Priboju

Rado Savić načelnik Opštine Lopare sa saradnikom Mirkom Nikolićem je boravio u Novom Sadu gdje je razgovarao sa...