Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović sa svojim saradnikom Sretenom Vučkovićem iz Odjeljenja za poljoprivredu, organizovao je konferenciju za medije kako bi sumirao proizvodnju vezanu za proizvodnju pšenice. 

„Na teritoriji Grada Bijeljine u jesen 2022. godine imali smo zasijano preko 15.000 hektara pod ovom strnom žitaricom koja je i najzastupljenija, zatim, ječam na površini od 2.500 hektara. Ukupno u jesenjoj sjetvi zasijano je oko 18.000 hektara. U odnosu na godinu ranije, imamo povećanje pod pšenicom od preko 1.000 hektara. Poljoprivredni proizvođači su se odlučili na ovo povećanje, a na uštrb kukuruza zbog cijene od prošle godine i podsticaja i premije iz prethodne godine“, rekao je Vučković.

Kako kaže, ova je veoma teška godina za sve poljoprivredne proizvođače, s obzirom da je pšenica oboljela zbog velike količine padavina.

PETROVIĆ: Podsticaj za ovogodišnji rod pšenice biće 10 pfeninga po kilogramu (video)

„Uprkos naporima poljoprivrednih proizvođača koji su primjenjivali agrotehničke mjere u zavisnosti od finansijske moći (minimum dvije prihrane, dva do tri hemijska tretmana), pšenica je na velikoj teritoriji oboljela. Prema informacijama sa terena, žetva je skoro završena i prosječan prinos je do 3,5 tone, odnosno umanjen je 40 do 50 procenata u odnosu na višegodišnji prinos“, objasnio je Vučković.

Prema njegovim riječima, upitan je i kvalitet zrna zbog loših vremenskih prilika koje su pratile proizvodnju, a i primjenjene agrotehnike (sorta, obrada, prihrana, zaštita…).

„Cijena je prema našim infomracijama od 25 do 30 pfeninga po kilogramu, što je ispod svakog nivoa rentabilnosti. U Odjeljenju za poljoprivredu radili smo proizvodnu kalkulaciju pšenice i ona iznosi 3.150 KM po hektaru. Poljoprivredni proizvođač je sada sigurno u velikom minusu“, istakao je Vučković i dodao da oni odavno ukazuju na značaj robnih rezervi koje nemamo godinama unazad, kao što postoje u Srbiji.

Kada je u pitanju broj proizvođača koji će ostvariti podsticaje za pšenicu putem Agrarnog fonda, Vučković je rekao da je to oko 2.500 proizvođača.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име