VUČKOVIĆ: Ovo je teška godina za poljoprivredne proizvođače s obzirom da je pšenica oboljela zbog velike količine padavina (video)

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović sa svojim saradnikom Sretenom Vučkovićem iz Odjeljenja za poljoprivredu, organizovao je konferenciju za medije kako bi sumirao proizvodnju vezanu za proizvodnju pšenice. 

„Na teritoriji Grada Bijeljine u jesen 2022. godine imali smo zasijano preko 15.000 hektara pod ovom strnom žitaricom koja je i najzastupljenija, zatim, ječam na površini od 2.500 hektara. Ukupno u jesenjoj sjetvi zasijano je oko 18.000 hektara. U odnosu na godinu ranije, imamo povećanje pod pšenicom od preko 1.000 hektara. Poljoprivredni proizvođači su se odlučili na ovo povećanje, a na uštrb kukuruza zbog cijene od prošle godine i podsticaja i premije iz prethodne godine“, rekao je Vučković.

Kako kaže, ova je veoma teška godina za sve poljoprivredne proizvođače, s obzirom da je pšenica oboljela zbog velike količine padavina.

PETROVIĆ: Podsticaj za ovogodišnji rod pšenice biće 10 pfeninga po kilogramu (video)

„Uprkos naporima poljoprivrednih proizvođača koji su primjenjivali agrotehničke mjere u zavisnosti od finansijske moći (minimum dvije prihrane, dva do tri hemijska tretmana), pšenica je na velikoj teritoriji oboljela. Prema informacijama sa terena, žetva je skoro završena i prosječan prinos je do 3,5 tone, odnosno umanjen je 40 do 50 procenata u odnosu na višegodišnji prinos“, objasnio je Vučković.

Prema njegovim riječima, upitan je i kvalitet zrna zbog loših vremenskih prilika koje su pratile proizvodnju, a i primjenjene agrotehnike (sorta, obrada, prihrana, zaštita…).

„Cijena je prema našim infomracijama od 25 do 30 pfeninga po kilogramu, što je ispod svakog nivoa rentabilnosti. U Odjeljenju za poljoprivredu radili smo proizvodnu kalkulaciju pšenice i ona iznosi 3.150 KM po hektaru. Poljoprivredni proizvođač je sada sigurno u velikom minusu“, istakao je Vučković i dodao da oni odavno ukazuju na značaj robnih rezervi koje nemamo godinama unazad, kao što postoje u Srbiji.

Kada je u pitanju broj proizvođača koji će ostvariti podsticaje za pšenicu putem Agrarnog fonda, Vučković je rekao da je to oko 2.500 proizvođača.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Svečano otvaranje košarkaškog terena na stadionu Radnika

U sklopu stadiona Radnik u Bijeljini obnovljen je i stavljen u upotrebu za našu djecu i omladinu sportski...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...