Gradonačelnik Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović, danas je održao konferenciju za medije, a tema je bila stanje u poljoprivredi u Semberiji, odnosno, prezentovanje konkretnih mjera koje je Grad donio kako bi djelimično sanirao štetu koju trpe poljoprivrednici.

Govoreći o pšenici i analizi prinosa, Petrović je istakao da je prinos pšenice u južnom dijelu Semberije (Glavičice, Batar, Johovac) zabilježio minimalistički prinos od tonu i po po hektaru. Zapadni dio Semberije (Magnojević, Dragaljevac) takođe bilježi jako slabe prinosi, po 250kg po dunumu.

„Poređenja radi, prošle godine na onim najboljim zemljištima, najboljeg boniteta prve klase, prinosi su znali biti i tonu po dunumu, a ove godine uz punu agrotehniku nijedna ta parcela nije prelazila 550kg po dunumu, što znači da je ovogodišnji rod pšenice prepolovljen. Uz prepolovljen prinos, smanjen kvalitet, dolazimo i do niskih otkupnih cijena“, rekao je Petrović.

On je podsjetio da je Grad Bijeljina još 2021. godine započeo sa podsticanjem proizvodnje pšenice kroz podsticaj od 5 pfeninga po kilogramu. S obzirom na ovogodišnje probleme sa kojima se susreću poljoprivredni proizvođači, Petrović je odredio novi Pravilnik kojim će podsticaj za kilogram ovogodišnjeg roda pšenice iznositi 10 pfeninga po kilogramu.

„Donijeli smo odluku da podsticaj za svaki kilogram pšenice bude, prema Pravilniku, 10 pfeniga po kilogramu. Ovo je prilika da kažemo da je ovo ublažavanje posljedica i svih nedaća koje je zadesila poljoprivredna proizvodnja. Takođe, iskoristićemo priliku da, s  obzirom na prepolovljen prinos, loš kvalitet i nisku cijenu pšenice, pozovemo resorno ministarstvo i Vladu RS, da kažemo da onih 500KM po hektaru što je isplaćeno, da se iznađu sredstava za dodatnih 250KM po hektaru za ovogodišnji rod pšenice“, kaže Petrović, te naglašava da je potrebno da ta novčana sredstva budu isplaćena u toku jesenje sjetve kako bi poljoprivredni proizvođači mogli krenuti u proizvodnju sa zrnom optimizma.

VUČKOVIĆ: Ovo je teška godina za poljoprivredne proizvođače s obzirom da je pšenica oboljela zbog velike količine padavina (video)

Petrović je takođe istakao da će zatražiti da robne rezerve u Republici Srpskoj, koje su već duži niz godina u stečaju, da ponovo zažive, jer je to, kako kaže, vid državničkog pitanja i obezbjeđivanje stabilne ekonomije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име