VLADIKA ATANASIJE PORUČIO ĐUKANOVIĆU: ''Crnogorci kao nacija nisu postojali 1918. godine''

Datum:

Share post:

Njegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije poručio je danas predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da Srbija nije mogla 1918. godine da uzme hramove Crnogorcima budući da tada nisu postojali kao nacija.

Vladika Atanasije je podsjetio da je Đukanović nedavno izjavio da oni neće otimati hramove, ali i da je te hramove, navodno, Srbija 1918. godine prisvojila sebi.

– Gospodine Đukanoviću, kad je postala ta čuvena nacija? Ne država – drugo je država, a drugo nacija. Vas je stvorio Lenjin kao naciju – rekao je vladika Atanasije.

On je naveo da je Lenjin 1920. godine izjavio da na Balkanu neće biti komunizma dok se ne slomi kičma srpskom narodu.

– I oni su poslije preko Tita 1945. godine proglasili te novopečene nacije. Isto kao u Ukrajini koja se zvala Malorusija. Ima Belorusija i Velikorusija, a oni su napravili od Ukrajinaca naciju – rekao je vladika Atanasije.

Vladika Atanasije je istakao da Srbija, budući da Crnogorci nisu postojali kao nacija 1918. godine, nije mogla da im uzme hramove.

– To je bio jedan narod sve do 1945. godine. I kako smo onda mogli da prisvojimo hramove. Mitropolit Mitrofan Ban, koji je bio mitropolit na Cetinju, bio je prvi predsjedavajući Zajedničkog sabora kada su se objedinjavale naše pokrajinske crkve, podijeljene prije toga Austrougarskom, Mletačkom, Otomanskom imperijom – rekao je vladika Atanasije.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački poručio je Đukanoviću da prvo nauči istoriju, da se smiri i vrati svome porijeklu.

– On je otpadnik od svoga naroda i hoće svima sebe da nametne kao mjeru. Nažalost, to su pretenzije svih vlastodržaca. Staro je pravilo da vlast kvari čovjeka – rekao je vladika Atanasije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: svetigora.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Odbojkašice ŽOK Radnik pobjedom završile polusezonu

Odbojkašice ŽOK "RADNIK" su u Foči savladale u izvanrednoj odbojkaškoj utakmici domaću ekipu "MAGLIĆA" preokretom posle dva izgubljena...

Zvijezda 09 poražena od Borca

U Ugljeviku svoj meč su igrali Zvijezda 09 i Borac, koji je na kraju završen rezultatom 1:2. Početak ovog...

U SRBIJI OD 2012. IZGRAĐENO VIŠE OD 400 KM AUTO-PUTEVA!

Posle više od 30 godina gradnje od Batajnice do niškog auto-puta kod Bubanj Potoka, moći će da se...

Fudbaleri Crvene zvezde savladali Mladost i oborili svjetski rekord

Fudbaleri Crvene zvezde postavili su novi svjetski rekord kada je u pitanju broj utakmica bez poraza na domaćem...