Vlada usvojila izmjene Zakona o legalizaciji, na redu poslanici

Datum:

Share post:

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata po hitnom postupku, istovremeno pozivajući građane da ne podnose zahtjev za legalizaciju svojih besrpavno izgrađenih objekata prije usvajanja zakona u Narodnoj skupštini RS.

Kako se navodi u saopštenju, uslovi za legalizaciju po novom zakonu biće povoljniji, a procedure jednostavnije s tim da se produžava i rok do kada se objekti smatraju legalno izgrađenim.

„Cijeneći da je bespravna gradnja u najvećem obimu nastala u periodu nakon i kao posljedica ratnih dešavanja često i kao posljedica političkih odluka tadašnjih lokalnih vlasti radi stambenog zbirnjavanja velikog broja socijalnih kategorija građana, zbog čega se smatra opravdanim i da se produži rok za utvrđivanje legalnosti za individualne stambene i stambeno-poslovne objekte čija je površina manja od 400 metara kvadratnih. Uzeti su u obzir samo oni objekti kojima su bespravni graditelji rješavali svoje stambeno pitanje, a prilikom razmatranja roka do kada se oni smatraju legalno izgrađenim uzet je kraj 2013. godine“, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

TESTNA REKLAMA

Takođe, Vlada Republike Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju kojim se širi obim prava osiguranih lica prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Vlada je usvojila je i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS od 1. januara do 30. juna 2022. godine. Budžetski prihodi ostvareni su u iznosu od 1,79 milijardi KM, što je za dva posto manje u odnosu na rebalans, a u nivou s finansijskim planom za prva dva kvartala 2022. godine.

Ministri su usvojili i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o prioritetnim projektima iz Programa javnih investicija s raspodjelom sredstava, čime ukupan iznos odobrenih sredstava iz Programa javnih investicija u 2022. godini iznosi 247.155.780 KM. Ovim izmjenama odobrena su dodatna sredstva u iznosu od 1,5 miliona KM za finansiranje ranije odobrenog projekta „Sufinansiranje sanacije, adaptacije i restauracije kuće Milanović u Banjaluci“, tako da ukupno odobrena sredstva za ovaj projekat iznose 2,2 miliona KM. Iz sredstava javnih investicija biće finansiran i projekat „Izgradnje Memorijalnog kompleksa posvećenog Srbima civilima stradalim u 20. vijeku“, za koji će iz budžeta biti izdvojeno 800.000 KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini počelo ponovno brojanje glasova sa 13 izbornih mjesta

Gradska izborna komisija (GIK) Bijeljina počela je danas otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova radi pravilnog objedinjavanja utvrđenih...

Sastanak Izvršnog odbora RSS: Dokazali smo snagu, nastavljamo još jače

Republička stranka Srpske /RSS/ održala je večeras u Bijeljini sastanak proširenog Izvršnog odbora na kojem su analizirani rezultati...

“DESNA RUKA” Dodik o isključenju Igora Radojičića iz SNSD

NEKADAŠNJA “DESNA RUKA” Dodik otkrio šta misli o isključenju Igora Radojičića iz SNSD Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je...

Vukanović o rezultatima izbora: Kandidatura Vojina Mijatovića je bila plod dogovora s Dodikom

Nebojša Vukanović, lider liste Za pravdu i red, komentarisao je za Klix.ba izborne rezultate i poručio da je...